Sladké recepty

Kynuté lívance

Klasické kynuté lívance. Přesně takové, jaké je známe od babičky. Jsou docela rychle hotové a s domácí marmeládou a smetanou nebo s medovým máslem jsou zkrátka neodolatelné. At už jich udělám, kolik chci, vždycky zmizí do jednoho. Tak si je taky udělejte. Lahodná chuť s příchutí dětství vykouzlí každému úsměv na tváři a boule za ušima.

léto 2017

Potřebujeme:

  • 750 ml vlažného mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • ½ kostky droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli
  • sádlo na opékání

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do hrnečku, zasypeme lžičkou cukru a rozmícháme v kašičku, do které přidáme lžičku mouky, zamícháme a zalijeme vlažným mlékem zhruba do poloviny hrnečku. Dáme na teplé místo asi na 10 minut kynout.

Do mísy dáme mouku, zbylý cukr, vanilku a sůl. K suchým ingrediencím přidáme vajíčka, zbytek mléka a vzešlý kvásek a dobře promícháme. Vznikne nám řídké těsto, které dáme na teplé místo asi na ½ hodiny kynout.

Těsto opékáme z obou stran na dobře rozpáleném, sádlem vymazaném lívanečníku. Pokud nemáme lívanečník, postačí obyčejná pánev. Lívancům stačí jenom chvilka, tak si dejte pozor, aby se vám nespálily.

Hotové lívance podávám s čímkoliv, co máme rádi. Já jsem je promazala marmeládou a ozdobila zakysanou smetanou a borůvkami. Výborné jsou ale také s medovým máslem, které vytvoříte jednoduchým vyšleháním másla s medem a skořicí. Dobrou chuť! 🙂

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s