Klasické linecké cukroví k Vánocům samozřejmě patří. Proto jsem pro vás sepsala recept, jak vánoční klasiku dělám já. Všechny recepty na linecké těsto jsou hodně podobné. Základem jsou hladká mouka, máslo, cukr a žloutky. Těsto je jednoduché, ale ve spojení s marmeládou vznikne dokonalá kombinace. Marmeládu můžete zvolit úplně jakoukoliv, jakou máte nejraději. Já jsem cukroví letos promazala domácí šípkovou marmeládou, o které jsem psala v podzimním článku, a ještě maminčinou marmeládou ze směsi zahradního ovoce.
advent 2016
Potřebujeme:
-
250 g hladké mouky
-
150 g másla
-
50 g moučkového cukru
-
2 žloutky
-
½ lžičky citronové kůry
Na promazání:
-
Libovolná marmeláda
Postup
Všechny ingredience smícháme a hněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Těsto necháme v lednici nejméně hodinu odpočinout.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme nejrůznější tvary. Vykrajujeme je vždy po dvou a do druhého vždy ještě vykrojíme tvar uprostřed. Vykrojené tvary pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 – 7 minut do růžova.
Upečené tvary slepíme marmeládou a hotové cukroví ještě pocukrujeme. Linecké cukroví uzavřeme do krabičky, kde nám vydrží až do Vánoc, pokud nám ho dřív někdo nesní 🙂