Sladké recepty

Borůvkový dortík

Lehký korpus s nádechem kokosu a smetanový krém plný borůvek tvoří neodolatelnou kombinaci chutí, kterou si určitě zamilujete. Tenhle borůvkový dortík se hodí jako lehký dezert ke kávě i jako dort třeba na narozeninovou oslavu. Jeho příprava je snadná, jen je třeba na něj myslet o den dříve, aby do druhého dne hezky ztuhnul. Můžete ho připravit jak z čerstvých, tak i z mražených borůvek. Jsem si jistá, že vám zachutná tak, jako mě a věřte mi, že hodně rychle zmizí. Tak hurá do pečení!

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 40 g strouhaného kokosu
  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g medu
  • 40 ml oleje (já používám slunečnicový)
  • 2 lžíce vody
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka sušené vanilky

Na náplň:

  • 2 smetany ke šlehání (500 ml)
  • 1 tvaroh (250 g)
  • 6 plátků želatiny
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • 1 lžíce Amaretta
  • 200 g čerstvým nebo mražených borůvek (pokud máme mražené, necháme si je povolit)
  • + pár borůvek na ozdobu

Postup

Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Vyšleháme bílky v tuhý sníh a žloutky s medem ve světlou pěnu. Poté ke žloutkům postupně zašleháváme nejdříve olej a potom vodu. Do směsi zamícháme suché přísady, tedy kokos, mouku, vanilku a prášek do pečiva.

Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Smetanu smícháme s tvarohem a šleháme dotuha. Vyšlehanou smetanu ochutíme javorovým sirupem a lžící Amaretta. Poté do krému zašleháme i borůvky. (Pokud máme borůvky mražené, necháme je povolit, aby se nám chladem želatina nesrazila)

Želatinové plátky dáme na chvilku do studené vody. Jakmile změknou, zalijeme je trochou vroucí vody a důkladně rozmícháme. Do kašičky postupně po lžících zamícháváme borůvkový krém.

Krém ihned rozprostřeme na korpus, zarovnáme stěrkou a ozdobíme čerstvými borůvkami. Dort dáme do lednice vychladit alespoň na několik hodin, nejlépe však přes noc, aby krém hezky ztuhnul. Poté můžeme podávat. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s