Slané recepty

Celerový krém

Nikdy bych nevěřila, jak moc může být celer dobrý. V této krémové polévce a v kombinaci s vypraženou slaninou a chlebovými krutony je naprosto dokonalý. U nás doma jsme si tuhle polévku naprosto zamilovali, tak mám recept i pro vás. Navíc je naprosto snadná a rychle hotová. Za zkoušku určitě stojí! Věřím, že vám zachutná tak, jako mně.

Potřebujeme:

  • 1 celer
  • 2 větší brambory
  • 1 cibule
  • 4 plátky slaniny
  • 200 ml smetany na vaření (12 %)
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku

Na krutony:

  • 4 plátky celozrnného toustového chleba
  • 2 lžíce olivového oleje

 

Postup

Nejdříve nakrájíme slaninu a cibuli na kostičky, celer a brambory na větší kostky. Slaninu necháme vypražit, odebereme stranou a na tuku ze slaniny osmažíme cibulku do sklovita (pokud je tuku ze slaniny málo, přidejte trochu másla).

Poté přidáme celer a chvilku restujeme. Směs zalijeme vroucí vodou, aby byl celer akorát potopený, a přidáme nakrájené brambory. Směs trochu osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne (asi 15 – 20 minut).

Když je všechno měkké, přesuneme směs do stolního mixéru, přidáme smetanu a muškátový oříšek a rozmixujeme v hladký krém. Podle potřeby ještě naředíme vodou. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém osmažíme nakrájený toustový chléb.

Celerový krém podáváme s chlebovými krutony a vypraženou slaninou. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s