Ze statku

Léčivá moc ovocných listů

V dnešním článku pro vás máme hned pět bylinek, tak si najděte dostatečně velké košíčky, ať máte do čeho trhat.

Jak už název článku napovídá, zaměříme se dneska na léčivou sílu ovocných listů, která bývá občas neprávem opomíjena. A které ovoce že to připravíme o trochu toho lupení? No přeci ostružiny, maliny, lesní jahody, borůvky a černý rybíz. To, že nám tyhle rostlinky dávají v létě spoustu vynikajících plodů, totiž neznamená, že by nám na jaře stejně dobře nemohly posloužit i jejich listy.

Abychom pravdu řekly, tak lístky těchto rostlinek u nás nesbíráme kvůli žádnému zvláštnímu léčebnému účinku, ale jednoduše pro jejich všestranné pozitivní působení na organismus. A také proto, že čaje z nich mají lahodnou chuť a dají se pít v neomezeném množství klidně po celý rok. Naprosto skvěle tak vylepší chuť všech čajových směsí.

Všechny tyto ovocné lístky bychom měli sbírat hned zjara, ideálně ještě před rozkvětem rostlinky. V tuhle dobu mají totiž lístky největší sílu, ještě než ji začnou dávat do květů a plodů. Až na černý rybíz, který najdeme jenom v zahrádkách, bychom měli volit rostlinky lesní, a ne domácí šlechtěné odrůdy.

Maliník a ostružiník

Tyhle rostlinky vypadají na první pohled téměř stejně, avšak už na první šáhnutí vám bude naprosto jasné, s kterou z nich máte tu čest. Zatímco malina vás nechá lístečky bez problémů natrhat, ostružina se pravděpodobně bude trochu bránit svými trny. Co se natrhaných lístků týká, nejlépe je od sebe rozeznáte podle jejich spodní strany – spodek malinového listí je totiž bílý.

Obě bylinky jsou mírně močopudné a působí tak pozitivně při očistě i léčbě močových orgánů. Kouzelnou sílu malinových listů pak jistě ocení nejedna žena, neboť zmírňuje nadměrný menstruační cyklus. Nastávající maminky pak jistě potěší, že pravidelná konzumace maliníkového čaje před porodem snižuje mimo jiné porodní bolesti a po porodu urychluje uzdravování.

Borůvka a lesní jahoda

Při těchto názvech se jistě každému hned vybaví ty vynikající plody, jejichž velikost však dokáže nejednoho od jejich sběru odradit. Nicméně o plodech budeme mluvit až později, až nám dozrají. Dneska je čas vyzdvihnout léčivou moc jejich lupení.

Tak třeba sušené borůvčí je oblíbenou bylinkou naší babičky (a nepochybně všech bylinek znalých cukrovkářů), neboť pomáhá snižovat obsah cukru v krvi. Protože jsou borůvkové lístečky poměrně malé a jejich otrháváním bychom tak v lese strávili celou věčnost, trháme celé větvičky, které tak i sušíme. Po usušení jdou pak lístečky krásně sdrhnout.

Co se jahodníku týká, je těžké vyzdvihnout jen jednu jeho přednost, protože při dlouhodobějším užívání působí pozitivně na všechny orgány. Takže za jeho největší výhodu by se vlastně dalo považovat, že je to takový všelék.

Černý rybíz

Poslední dnešní bylinkou je černý rybíz, jehož listy pomáhají při zánětech močových orgánů, při nachlazení, ale také zlepšuje trávení. Dalo by se tedy říci, že list černého rybízu je takovou univerzální bylinkou, která se báječně hodí do nejrůznějších čajových směsí.

 

Jelikož jsme chtěly dodržet naši tradici a nabídnout vám i dneska recept na něco dobrého z výše představených bylinek, lámaly jsme si hlavu, co dobrého by se z toho lupení tak dalo vytvořit. Ale musíme se omluvit, protože nás nenapadlo nic jiného, než ten čaj…Ale i ten určitě vyzkoušejte, protože je vážně moc dobrý. Je jenom na vás, jestli si ho připravíte jen z jednoho druhu listí, nebo jestli jich smícháte víc. Anebo jestli k tomu přidáte třeba ještě jinou bylinku. Pokaždé bude chutnat skvěle!…No dobře, tak pokaždé možná ne – záleží, jakou jinou bylinku ještě přidáte. Ale pokaždé bude zaručeně zdravý 😀

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s