Ze statku

Bezinka

Bezinka – voňavá kráska zdobící nevzhledná místa…Tedy alespoň tak mi to vždy připadalo, protože bezový keř u nás většinou roste u polorozpadlých budov, v zarostlých zahradách nebo křovinatých remízcích.

Avšak bezový keř je nejen krásný, ale také velmi užitečný. Ne nadarmo praví staré přísloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni.“ Už naši předkové přisuzovali bezince nesmírnou, nejen léčivou, moc. Nejen, že bezinka byla považována za výborný lék proti spoustě neduhů, ale lidé také věřili, že přináší do jejich domovů štěstí a zdraví, a proto si také bezové keře vysazovali kolem svých stavení. A o nadpřirozené síle bezu může svědčit i to, že právě bezová hůlka byla (ve světě Harryho Pottera) tou nejmocnější kouzelnickou hůlkou na světě 😀

Abych pravdu řekla, bezinka se u nás doma většinou nesbírá ani tak pro její léčivou moc, ale spíš proto, že z květů jde udělat lahodná limonáda. Ale samozřejmě dokážeme ocenit i tu léčivou stránku bezové krásky. Čaj ze sušeného bezového květu působí potopudně, a proto je výborným pomocníkem při boji s horečkou. A pokud nemáte rádi jednodruhové čaje, tak v takovém čaji proti nachlazení si bude bezový květ jistě dobře rozumět např. s lipovým květem nebo třeba s heřmánkem.

Co se bezových plodů týká, vím, že se z nich vyrábí bezový likér či víno, ale to jsme doma nikdy nezkoušeli, takže vůbec netuším, jak na to. A mimo to se dá prý z plodů udělat také kompot či marmeláda…No, myslím, že máme ještě co dohánět 😀

Jak už bylo naznačeno v úvodu, má bezinka mnohem širší oblast působení, než jen proti nachlazení. V herbáři od Jiřího Janči a Josefa Zentricha se dokonce uvádí, že se z bezinky dá zužitkovat kromě květů či plodů také kůra a listy. Květy se tedy například kromě nachlazení užívají i při nemocech cév, neboť příznivě ovlivňují cévní stěny. Plody zase dokáží mírně snížit krevní tlak, ale působí také jako analgetikum při bolestech páteře či kloubů.

Co mě ale překvapilo je, že bezové listy dobře poslouží jako zábaly při revmatických bolestech kloubů, a dokonce prý dokáží vytáhnout vodu z kolena. Stačí jen listy rozdrtit, aby pustily šťávu, přiložit na kloub, ovázat kouskem plátna a nechat asi hodinku působit. A co víc, čaj z listí prý čistí nejen krev, ale i pokožku, a proto se přidává do čajových směsí proti akné. Ale popravdě, čaj z bezového listí mě nikdy ani nenapadlo vyzkoušet, takže vážně netuším, jak může chutnat 😀

Limonáda z bezových květů

Příprava bezinkové limonády je úplně stejná jako v případě limonády z kopřiv. Předností této limonády je, že bezové květy vůbec neprojdou varem, který by zničil všechny zdraví prospěšné látky. No a limonáda také (na rozdíl od bezového čaje) výborně chutná, takže z ní nemusí mít strach ani odpůrci bylinkových čajů 😉

Potřebujeme:

  • cca 30 květů
  • 3 l vody
  • 1 citron
  • cca lžíce kyseliny citronové
  • med nebo cukr podle chuti (nemusí být)

Postup

Vodu svaříme s kyselinou citronovou a necháme trochu vychladnout. Pokud chcete limonádu osladit cukrem, můžete ho také svařit společně s kyselinou, aby se lépe rozpustil. Pokud chcete sladit medem, rozmíchejte ho až v trochu ochladnuté vodě, aby si zachoval všechny prospěšné látky 🙂 Ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že limonáda chutná výborně i neslazená.

Po ochladnutí přidáme do vody bezové květy a na plátky nakrájený citron, hrnec přiklopíme pokličkou a necháme 24 hodin luhovat. Druhý den limonádu scedíme, květy vymačkáme a můžeme podávat. Ale mnohem lépe chutná vychlazená.

Kosmatice

Kosmatice jsou vlastně tak trochu jídlo chudých, neboť to není nic jiného než čerstvé bezové květy osmažené v těstíčku z mouky, vajíčka a mléka. Přičemž se dají udělat buď naslano, nebo nasladko. Záleží na tom, zda těstíčko osolíme, nebo přidáme cukr, případně se špetkou vanilky či skořice.

Na těstíčko potřebujeme:

  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce mléka
  • sůl, nebo cukr s vanilkou či skořicí

Postup

Všechny suroviny smícháme a uděláme z nich hladké těstíčko. Oprané bezové květy zbavíme stopky, obalíme v těstíčku a na rozpáleném oleji smažíme dozlatova. Tip: pokud stopky květů ustřihnete až na pánvi, budou se vám květy mnohem lépe obalovat a následně přesouvat na pánvičku.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s