Sladké recepty

Honzovy kynuté buchty

Vždycky, když jde Honza do světa, musí mít sebou uzlíček poctivých kynutých buchet. Je to taková česká klasika, která u nás rozhodně čas od času nesmí chybět.

Já dělám nejčastěji povidlové, protože co si budem povídat, otevřít skleničku povidel je jednodušší než připravovat náplně. Ale milujeme makové i tvarohové, takže i do náplní se občas pustím. Na makovou svařím od oka mák v mléce, osladím medem a přidám trochu rumu. Na tu tvarohovou zase jenom prošlehám tvaroh se žloutkem, osladím a přidám trochu sušené vanilky a opět kapku rumu.

Jsou krásně nadýchané a zkrátka dokonalé. Přesně takové, jaké je známe z pohádek. Jsou to zkrátka Honzovy buchty. U nás nevydržely ani do večera. Nejlépe uděláte, když se o ně podělíte, protože v den upečení chutnají báječně a ještě někomu uděláte radost. Protože Honza je přece také nesnědl všechny sám.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky (já jsem použila Babiččinu volbu na kynutá těsta)
  • 60 g krupicového cukru
  • 3 žloutky + 1 vejce
  • ½ kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g povoleného másla
  • špetka soli
  • půl lžičky sušené vanilky
  • rozpuštěné sádlo na vymazání pekáčku a potření buchet

Na náplň:

  • švestková povidla nebo maková či tvarohová náplň

Na dokončení:

  • lžíce rozpuštěného másla
  • lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Nejdříve připravíme těsto. Do velké mísy dáme mouku, cukr, špetku soli, vanilku, žloutky i vejce. Přidáme vlažné mléko a rozdrobíme droždí. Lehce promícháme a nakonec přidáme povolené máslo a začneme těsto hníst. (Robot vám v této fázi podstatně ušetří práci.) Hněteme asi 8 – 10 minut, až je těsto krásně hladké. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme těsto asi na hodinku na teplé místo vykynout.

Důkladně vymažeme pekáček sádlem nebo máslem. Z vykynutého těsta odebíráme kousky asi o velikosti vajíčka, z kterých uděláme placku, dáme na ni lžíci povidel, zabalíme do uzlíčku a položíme zavázanou stranou dolů do pekáčku. Buchtičku ještě potřeme ze všech stran tukem, aby se nám jednotlivé buchty úplně nespekly a šly dobře oddělit. Takto postupujeme, dokud nezděláme všechno těsto. Připravené buchty dáme ještě na 20 – 30 minut na teplé místo kynout.

Vykynuté buchty dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Hned po vyndání z trouby vršek buchet potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu a necháme vychladnout. Před podáváním buchty ještě pocukrujeme. Nejlépe chutnají v den upečení, když jsou ještě trochu teplé.

Napsat komentář