U nás doma má cokoliv makového většinou velký úspěch. Když jsem upekla tenhle makovec poprvé, vytratil se ani nevím kam, a nezůstala po něm ani jediná fotka. Proto jsem ho upekla znovu a rozhodně ne naposledy. Ani jsem nevěřila, že bude tak moc dobrý, protože je úplně bez cukru, bez mouky a bez tuku. Je vláčný a sladký po jablcích a jsem si jistá, že si ho zamilujete. Pokud jste se rozhodli začít jíst zdravěji, ale přesto si chcete dopřát něco sladkého, je tenhle makovec přesně pro vás.
Potřebujeme:
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 3 nastrouhaná jablka
- 150 g mletého máku
- 100 g strouhaných ořechů
- 1 tvaroh (250 g)
- 1 lžíce medu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky sušené vanilky
- špetka soli
Postup
Nejdříve vyšleháme bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme lžíci medu, prošleháme metličkou a přidáme tvaroh. Poté do směsi vmícháme mák, ořechy, prášek do pečiva, skořici a vanilku. Nakonec vmícháme i nastrouhaná jablka a sníh z bílků.
Pokud se vám těsto zdá moc řídké, můžete přidat trochu mouky (třeba kokosové, rýžové nebo pohankové).
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (koláčové nebo na biskupský chlebíček) a pečeme na 180 °C asi 50-60 minut. Makovec necháme vychladnout a podáváme se zakysanou smetanou, nebo ho můžeme lehce pocukrovat. Dobrou chuť!



