Rebarbora je zelenina, která má rozhodně své milovníky a taky odpůrce. Je sice hodně kyselá, ale v koláči dokáže okouzlit svou jedinečnou chutí. Navíc má spoustu vitamínů a přispívá k detoxikaci organismu, ale s konzumací bychom měli být opatrní, protože se nedoporučuje ve větším množství třeba těhotným a kojícím ženám nebo malým dětem.
Sezóna rebarbory je zhruba do poloviny června, potom už by se kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové jíst neměla. Tolik asi k informacím o rebarboře, které je dobré znát, především pokud máte svou ze zahrádky. A teď už se můžeme vrhnout na ten koláč.
Tenhle rebarborový koláč se skládá z křehkého těsta, tvarohové náplně se zázvorem a skořicí a nakonec rebarbory. Jako sladidlo jsem tentokrát zvolila javorový sirup, který se mi tam chuťově skvěle hodí, můžete ale samozřejmě použít cokoliv jiného.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky (já použila ovesnou a celozrnnou pšeničnou)
- 100 g másla
- 1 vejce
- 2-3 lžíce javorového sirupu, případně medu/cukru
- špetka soli
Na náplň:
- 250 g tvarohu nebo zakysané smetany
- 2 vejce
- 70 g javorového sirupu
- 1 lžička skořice
- 3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhat)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- rebarbora (mě na koláčovou formu vyšlo asi 7 ks, ale záleží, jak máte velkou)
Postup
Na těsto smícháme všechny suroviny a uhněteme buď ručně nebo v robotu hladké těsto, které dáme alespoň na půl hodiny do lednice odpočinout.
Na náplň prošleháme metličkou všechny přísady (kromě rebarbory) a rebarboru nakrájíme na špalíčky.
Těsto vyválíme a dáme do koláčové formy, nalijeme na něj připravenou směs a poklademe rebarborou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40-50 minut do zlatova.
Koláč necháme vychladnout a těsně před podáváním můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!


