Sladké recepty

Rebarborový koláč

Rebarbora je zelenina, která má rozhodně své milovníky a taky odpůrce. Je sice hodně kyselá, ale v koláči dokáže okouzlit svou jedinečnou chutí. Navíc má spoustu vitamínů a přispívá k detoxikaci organismu, ale s konzumací bychom měli být opatrní, protože se nedoporučuje ve větším množství třeba těhotným a kojícím ženám nebo malým dětem.

Sezóna rebarbory je zhruba do poloviny června, potom už by se kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové jíst neměla. Tolik asi k informacím o rebarboře, které je dobré znát, především pokud máte svou ze zahrádky. A teď už se můžeme vrhnout na ten koláč.

Tenhle rebarborový koláč se skládá z křehkého těsta, tvarohové náplně se zázvorem a skořicí a nakonec rebarbory. Jako sladidlo jsem tentokrát zvolila javorový sirup, který se mi tam chuťově skvěle hodí, můžete ale samozřejmě použít cokoliv jiného.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky (já použila ovesnou a celozrnnou pšeničnou)
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce javorového sirupu, případně medu/cukru
  • špetka soli

Na náplň:

  • 250 g tvarohu nebo zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 70 g javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • 3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhat)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • rebarbora (mě na koláčovou formu vyšlo asi 7 ks, ale záleží, jak máte velkou)

Postup

Na těsto smícháme všechny suroviny a uhněteme buď ručně nebo v robotu hladké těsto, které dáme alespoň na půl hodiny do lednice odpočinout.

Na náplň prošleháme metličkou všechny přísady (kromě rebarbory) a rebarboru nakrájíme na špalíčky.

Těsto vyválíme a dáme do koláčové formy, nalijeme na něj připravenou směs a poklademe rebarborou.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40-50 minut do zlatova.

Koláč necháme vychladnout a těsně před podáváním můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Napsat komentář