Tuhle bábovku peču už roky a vždycky když jdu pro recept, divím se, že ho na tady na blogu ještě nemám.
Bábovka je opravdu hodně kakaová a proto je potřeba to vyvážit větším množstvím cukru, než bych do bábovky použila obvykle. Ale samozřejmě můžete cukr z části nahradit třeba medem nebo jiným sladidlem.
Na polevu dávám vysokoprocentní čokoládu, kterou rozpustím buď se smetanou, jako je to psané v receptu, nebo jen s trochou kokosového oleje. S olejem nevznikne tak krémová poleva, ale chuťově je to taky super. Tato varianta je na fotce.
Potřebujeme:
- 140 g hladké mouky
- 140 g špaldové nebo celozrnné mouky
- 200 g cukru (já používám třtinový)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 180 g másla
- 200 ml kávy
- 80 g kakaa
- 110 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 2 vejce
- trochu sušené vanilky
Na ozdobení:
- 60 ml smetany ke šlehání
- 50 g hořké čokolády
- nasekané oříšky na posypání
Postup
Ve větší míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a sušenou vanilku.
Máslo pokrájíme na menší kousky a zalijeme horkou kávou. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí a potom přisypeme kakao a důkladně směs promícháme metličkou do hladka.
Tuto kávovou směs nalijeme do suchých přísad a promícháme.
V mističce prošleháme zakysanou smetanu s vejci a také vmícháme to těsta.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy (já vysypávám většinou strouhaným kokosem) a pečeme na 180 °C asi 50 – 55 minut.
Upečení zkontrolujeme špejlí, jakmile vyjde z těsta suchá, je bábovka upečená. Bábovku vyndáme a chvíli necháme stát na lince, těsto se nám trochu odtáhne od stěn a poté už můžeme bábovku vyklopit a nechat zcela vychladnout.
Ne polevu necháme ve vodní lázni rozpustit čokoládu ve smetaně. Vychladlou bábovku přelijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme nasekanými ořechy.
