Bábovka je takovým naším národním pokladem. Existuje nespočet druhů a každá babička umí nejlíp tu svojí. Tahle tvarohová bábovka je krásně vláčná, ale vlastně i nadýchaná a chutná skvěle. Já jsem jí ozvláštnila kokosem a kakaovými proužky.
Potřebujeme:
- 250 g tvarohu
- 200 g polohrubé mouky (dávám napůl klasickou a napůl celozrnnou, ale můžete z části použít třeba i kokosovou nebo rýžovou)
- 50 g strouhaného kokosu
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 180 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 50 g medu
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- trochu citronové kůry a šťávy
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 2 lžičky kakaa
Postup
V jedné míse vyšleháme vejce, máslo, cukr a med (vše v pokojové teplotě!) do nadýchané pěny. Přidáme tvaroh, citronovou šťávu a rum. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V další míse smícháme suché ingredience, tedy mouku, kokos, prášek do pečiva a citronovou kůru.
Do žloutkové směsi postupně opatrně vmícháme sypkou směs a sníh z bílků.
Do vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku dáme nejdříve třetinu těsta, kterou přes sítko posypeme lžičkou kakaa. Na to navrstvíme další třetinu těsta, znovu posypeme kakaem a nakonec zbytek těsta.
Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 50-60 minut.
Před servírováním můžeme ještě lehce pocukrovat. Dobrou chuť!
