Batáty neboli sladké brambory už jsou dnes běžnou součástí našich jídelníčků, ale ještě před pár lety tak známé nebyly. Chuťově bych je přirovnala jako něco mezi bramborami a mrkví. Mají spoustu vitamínů a jsou pro naše zdraví prospěšné. Pokud jste jim nepřišli na chuť jako příloze k slanému jídlu, určitě je vyzkoušejte nasladko.
Já tyhle brownies miluji a nikdo nepozná, že jsou právě z batátů. Jsou trochu mazlavé, sladké, kakaové a přesně takové mají být. Základní recept je podle Deliciously Ella, který jsem si trochu upravila a dělám je takhle už několik let.
Tento dezert můžete mlsat bez výčitek. Je totiž naprosto zdravý. Brownies jsou bez lepku, takže jsou vhodné i pro celiaky, bez rafinovaného cukru, a pokud si je dáte bez jogurtu a použijete javorový sirup, tak i veganské. Já je mám ale nejradši s jogurtem. Buď k odpolední kávě, nebo jako sladkou snídani.
Potřebujeme:
-
1 velký batát, nebo 2 malé (asi 400 g)
-
90 g datlí nebo datlové pasty
-
80 g mletých mandlí
-
80 g pohankové nebo rýžové mouky (já dávám půl na půl)
-
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
-
3 lžíce kakaa
-
špetka soli
- 1 lžička skořice
-
hrst vlašských ořechů
Postup
Pokud nemáme datlovou pastu, nejdříve si naložíme datle do teplé vody, aby nám změkly a daly se dobře rozmixovat.
Batáty uvaříme nejlépe v páře do měkka. Po uvaření dáme batáty do vysoké úzké misky, kde je společně s datlemi a javorovým sirupem nebo medem rozmixujeme.
V jiné míse smícháme mleté mandle, mouku, kakao, skořici a špetku soli a přidáme batátovou směs. Všechno důkladně promícháme. Vznikne nám lepivá hmota, do které ještě přimícháme hrst rukou nadrcených vlašských ořechů. (Pokud se vám zdá těsto moc hutné, nebo vám nejde dobře smíchat, můžete přidat trochu vody nebo rumu, aby se těsto lépe spojilo.)
Těsto přesuneme do menšího pekáčku nebo formy na biskupský chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme kokosovým olejem. Brownies pečeme na 180 °C asi 20 – 30 minut. Po upečení je necháme ještě nejméně 10 minut ve formě, aby se nám správně slepily.
Brownies podáváme buď samotné, nebo s jogurtem a můžeme je ještě ozdobit vlašskými ořechy.


