Poprvé jsem dělala tyhle mechové cupcaky minulý rok na Velikonoce a tolik jsme si je zamilovali, že se z nich nejspíš stane velikonoční tradice. Svou zelenou barvou jsou krásným symbolem jara a s velikonočními vajíčky jim to náramně sluší. Stejným způsobem jako cupcaky jde jako mecháček udělat i dort.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 125 g baby špenátu
- 200 ml kefíru
- 120 g třtinového cukru
- 90 g řepkového oleje
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- trochu sušené vanilky
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g bílé čokolády
- javorový sirup dle chuti
- trochu sušené vanilky
Na dokončení:
- brusinková marmeláda
- drobné ovoce na zdobení (případně čokoládová/marcipánová vajíčka)
Postup
Na těsto rozmixujeme špenát s olejem a kefírem. V jedné míse smícháme suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a vanilku a ve druhé míse prošleháme metličkou vejce s cukrem. Poté do vajíček postupně přimícháváme špenátovou a suchou směs.
Těsto nalijeme do muffinových formiček a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut (zkuste špejlí, jestli jsou propečené). Upečené muffiny necháme vychladnout.
Na krém nejdříve rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu a necháme trochu zchladnout.
Mascarpone se šlehačkou vyšleháme do krému a asi lžíci toho krému vmícháme do rozpuštěné čokolády a rozmícháme do hladka. Poté tuhle hladkou čokoládovou směs můžeme zašlehat do zbytku mascarpone se šlehačkou. Dosladíme dle potřeby javorovým sirupem a přidáme ještě vanilku.
Muffinům vždycky uřízneme čepičku a ještě malinko vydlabeme uprostřed díru, do které dáme lžičku brusinek. Poté navrstvíme krém a posypeme rozdrobeným korpusem. Navrch můžeme dát jakékoliv ovoce na ozdobu, nebo třeba čokoládová či marcipánová vajíčka, pokud je děláte jako já na Velikonoce. Tak dobrou chuť! 😊






