Ať už na Vánoce, nebo na Velikonoce, perníčky u nás nikdy nesmějí chybět. Tyhle medové mám nejradši. Podle tohohle receptu peču perníčky už roky a pokaždé se povedou trochu jinak. Dělávám je z různých muk, někdy celozrnné, někdy bezlepkové, jindy klasické. Někdy tmavší, jindy světlejší, s cukrem i jenom medové, míň či víc kořeněné. Pokaždé jiné, ale pokaždé skvělé.
Zdobím je klasicky bílkovou polevou, někdy zkombinuji s rozpuštěnou hořkou čokoládou. Neozdobené jsou záměrně méně sladké a poleva to skvěle dorovná. Ale i bez ní bychom se jich ujedli. Tak je taky zkuste 🙂
Potřebujeme:
Na perníčky:
-
90 g másla
-
60 g moučkového cukru
-
300 g hladké mouky
-
100 g špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit hladkou moukou)
-
4 velké lžíce medu
-
2 lžičky perníkového koření
-
1-2 lžičky kakaa (pro tmavší barvu – můžete vynechat, nebo naopak přidat)
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
2 vejce
Na zdobení:
-
bílková poleva (1 bílek, 140 g moučkového cukru, citrónová šťáva)
-
hořká čokoláda
Postup
Nejdříve vyšleháme cukr s vejci a změklým máslem. Poté přidáme med a koření. Medu nedáváme víc, jinak by perníčky byly tvrdé. Do této kašičky vmícháme mouku s jedlou sodou a kakao pro barvu. Důkladně vypracujeme těsto, které necháme v lednici nejméně hodinu odležet, nejlépe však přes noc.
Těsto vyválíme a vykrajujeme nejrůznější tvary. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 – 12 minut (záleží na výšce rozváleného těsta).
Na zdobení si připravíme bílkovou polevu. Bílek vyšleháme s cukrem a poté zašleháme citronovou šťávu (zhruba z čtvrtky citronu).
Na tmavou polevu stačí rozpustit hořkou čokoládu. Perníčky nazdobíme a po ztuhnutí uzavřeme do krabičky, aby nám nenavlhly.


