Sladké recepty

Medové perníčky

Ať už na Vánoce, nebo na Velikonoce, perníčky u nás nikdy nesmějí chybět. Tyhle medové mám nejradši. Podle tohohle receptu peču perníčky už roky a pokaždé se povedou trochu jinak. Dělávám je z různých muk, někdy celozrnné, někdy bezlepkové, jindy klasické. Někdy tmavší, jindy světlejší, s cukrem i jenom medové, míň či víc kořeněné. Pokaždé jiné, ale pokaždé skvělé.

Zdobím je klasicky bílkovou polevou, někdy zkombinuji s rozpuštěnou hořkou čokoládou. Neozdobené jsou záměrně méně sladké a poleva to skvěle dorovná. Ale i bez ní bychom se jich ujedli. Tak je taky zkuste 🙂

 

Potřebujeme:

Na perníčky:

  • 90 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit hladkou moukou)
  • 4 velké lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1-2 lžičky kakaa (pro tmavší barvu – můžete vynechat, nebo naopak přidat)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce

Na zdobení:

  • bílková poleva (1 bílek, 140 g moučkového cukru, citrónová šťáva)
  • hořká čokoláda

Postup

Nejdříve vyšleháme cukr s vejci a změklým máslem. Poté přidáme med a koření. Medu nedáváme víc, jinak by perníčky byly tvrdé. Do této kašičky vmícháme mouku s jedlou sodou a kakao pro barvu. Důkladně vypracujeme těsto, které necháme v lednici nejméně hodinu odležet, nejlépe však přes noc.

Těsto vyválíme a vykrajujeme nejrůznější tvary. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 – 12 minut (záleží na výšce rozváleného těsta).

Na zdobení si připravíme bílkovou polevu. Bílek vyšleháme s cukrem a poté zašleháme citronovou šťávu (zhruba z čtvrtky citronu).

Na tmavou polevu stačí rozpustit hořkou čokoládu. Perníčky nazdobíme a po ztuhnutí uzavřeme do krabičky, aby nám nenavlhly.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s