Mrkváčky, neboli mrkvové šátečky s povidly, jsou zdravé, rychlé, snadné, bez cukru a přesto chutnají skvěle. Mají jediný nedostatek – strašně rychle mizí. Doporučuji udělat je z dvojité dávky. My jsme je snědli ve dvou za večer. Když je trochu pocukrujete, vypadají ještě lépe a určitě jimi ani návštěvu neurazíte. Cukr ale není vůbec nutný. Sama jsem byla překvapená, že bez krystalky cukru či kapky medu chutnají výborně. Vyzkoušejte je a uvidíte sami. Tyhle mrkváčky jsou skvělé a můžete s nimi mlsat bez výčitek.
(zima 2017)
Potřebujeme:
- 2 větší mrkve (asi 140 g)
- 210 g špaldové mouky (já jsem použila hladkou špaldovou mouku, ale můžete dát i celozrnnou)
- 140 g másla
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 sklenička povidel
Postup
Nejdříve nastrouháme mrkve najemno. Přidáme mouku, máslo, sůl, prášek do pečiva a skořici a vypracujeme hladké těsto.
Těsto vyválíme na pomoučeném válu na tenký plát, který stejnoměrně rozkrájíme na čtverečky. Do každého čtverečku dáme lžičku povidel a zabalíme. Spojíme všechny rohy, aby nám vznikl šáteček.
Šátečky dáme na vymazaný plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Necháme je vychladnout a při podávání můžeme jemně pocukrovat.

