Ze statku

Jablkobraní

Jablko je takové tradiční české ovoce. Je pro nás už tak obyčejné a samozřejmé, že někdy zapomínáme na jeho výjimečnost a sílu. Když sníme jedno jablko denně, prospějeme tím našemu zdraví. Jablka napomáhají trávení a obsahují spoustu vitamínů, takže posilují naši imunitu. Zvláště teď na podzim je jablek dostatek a způsobů jejich zpracování je nepřeberné množství. Myslím si, že bez jablek bychom se neobešly. Tradičním štrůdlem nepohrdnou ani vyhlášení šéfkuchaři a jablkový džus je klasika, kterou běžně pije spousta z nás. I náš beran Bedřich si občas rád dá kousek jablíčka na chuť. Tak hurá pro jablka! Vyrobíme si z nich báječné věci.

podzim 2016

Jablečný mošt

Každoročně doma moštujeme a já se na to pokaždé nesmírně těším. Miluji tu chuť čerstvého moštu a vůni jablek. Na výrobu jablečného moštu jsou vhodná spíše tvrdší jablka, aby se o sebe při stlačení mohli opřít a uvolnilo se co nejvíce šťávy. My doma moštujeme v takovém tom klasickém dřevěném soudku. Nejdříve se musí přebrat (aby se nestalo, že do moštu přijde shnilé jablko) a poté se rozdrtí na malé kousky, které se stlačí v soudku. Hotový mošt se nakonec přecedí přes sítko a plní do lahví. Jablečný mošt má přirozeně hnědou barvu a je trochu kalný. Mošt uchováváme v lednici, ale je třeba ho do týdne vypít. Na delší dobu je možné ho uchovat v mrazáku.

Jablečná přesnídávka

Domácí přesnídávka je úplně jednoduchá záležitost a přitom chutná tak skvěle. Stačí jablka oloupat, zbavit jadřinců, nakrájet na větší kostky, trochu podlít a dát vařit. Rozvařená jablka můžeme rozmixovat (někdy to ani není nutné) a ještě horké plníme do skleniček, které pořádně zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Do jablečné přesnídávky můžeme přidat cokoliv, na co máme chuť. Jablka se dají svařit s jakýmkoliv dalším ovocem (banány, třešně, maliny,…), mrkví, dýní, nebo můžeme přidat vánoční koření (skořici, badyán, hřebíček). Přesnídávka vydrží i několik měsíců.

Sušená jablka

Klasické křížaly zná snad každý. Jsou výborné samotné nebo s vlašskými ořechy na takovéto zobání třeba k televizi. Když se ale usuší jablíčka nakrájená na malé kostičky, vznikne výborná přísada do domácího müsli nebo sušenek.

Jablka můžete také usušit nakrájená na kolečka i s jadřinci a budou se vám hodit na různé dekorace, například na ozdobu adventního věnce.

Pečená jablka

Dejte omytá jablka do pekáčku, podlijte je trochou vody a dejte do trouby péct. Že to zní až moc jednoduše? Možná, ale výsledek je fantastický. Jablíčka pečte do změknutí. Čas pečení závisí na velikosti, typu a také zralosti jablek. Vhodná jsou spíše zralejší, která nepotřebují tolik času. Pokud chcete tenhle obyčejný recept povznést na božský dezert, vydlábněte z jablek jadřince a naplňte je směsí másla, mletých nebo nasekaných ořechů, rozinek a skořice a podlijte trochou rumu. Hotová jablka můžete ještě ozdobit trochou zakysané smetany. Kromě toho, že si pochutnáte, naplníte svůj domov báječnou vůní. Za tyhle jablíčka vám všichni utrhnou ruce.

Jablkové pečení

Z jablek se dá samozřejmě kromě štrůdlu připravit spousta buchet, koláčů a dezertů. Já pro vás mám recept na Mřížkovaný jablečný koláč a Jablečné pletýnky.

Nezapomínejme ale jablíčka jíst syrová, tak dají našemu tělu nejvíce cenných vitamínů. Výborná jsou třeba nastrouhaná s mrkví, medem, rozinkami a ořechy. Tak si jablečnou sezónu užijte stejně tak jako já a na jablka nezapomínejte ani během celého roku. Jsou totiž úžasným darem přírody.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s