Když byt provoní pečená jablka se skořicí, je to znamení, že už je tady zase podzim. Já jsem ho letos přivítala tímhle báječným koláčem, který ani letošní jablkovou sezónu rozhodně nedělám naposledy. V podzimním menu zkrátka nesmí chybět.
Tenhle koláč je pro mě dokonalá kombinace chutí. Je snadný a jsem si jistá, že i vy si ho zamilujete. Jablečný, voňavý, rumový, skořicový, podzimní koláč. K tomu nemám co dodat. Snad jen, že nejlepší je ještě teplý 🙂
podzim 2016
Potřebujeme:
- 260 g hladké mouky
- 100 g cukru
- špetka soli
- 60 g másla
- 2 velká vejce
- ½ lžičky vanilky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce studené vody
- 5 velkých jablek
- hrst rozinek
- panák rumu
- 1-2 lžičky skořice
Postup
Nejprve si naložíme rozinky do rumu. Smícháme mouku, 60 g cukru, sůl, máslo, 1 vejce a 1 žloutek, vanilku, prášek do pečiva a vodu a zpracujeme hladké těsto. Z těsta oddělíme zhruba jednu třetinu a z obou částí vytvarujeme koule, které zabalíme do potravinové folie a necháme je v lednici chvilku odpočinout.
Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka omyjeme, oloupeme (loupat nemusíte, ale koláč bude lepší s oloupanými jablky), rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky, které podusíme se zbylým cukrem, rozinkami a rumem. Poté do jablek přidáme skořici.
Těsto rozválíme. Větší částí těsta vyložíme koláčovou formu a naplníme ji podušenými jablky. Menší část těsta nakrájíme na proužky, kterými jablkovou náplň pokryjeme. Vršek koláče potřeme rozšlehaným bílkem a koláč pečeme ve vyhřáté troubě 25 – 35 minut dozlatova.