Sladké recepty

Mřížkovaný jablkový koláč

Když byt provoní pečená jablka se skořicí, je to znamení, že už je tady zase podzim. Já jsem ho letos přivítala tímhle báječným koláčem, který ani letošní jablkovou sezónu rozhodně nedělám naposledy. V podzimním menu zkrátka nesmí chybět.

Tenhle koláč je pro mě dokonalá kombinace chutí. Je snadný a jsem si jistá, že i vy si ho zamilujete. Jablečný, voňavý, rumový, skořicový, podzimní koláč. K tomu nemám co dodat. Snad jen, že nejlepší je ještě teplý 🙂

podzim 2016

Potřebujeme:

  • 260 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 60 g másla
  • 2 velká vejce
  • ½ lžičky vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce studené vody
  • 5 velkých jablek
  • hrst rozinek
  • panák rumu
  • 1-2 lžičky skořice

 Postup

Nejprve si naložíme rozinky do rumu. Smícháme mouku, 60 g cukru, sůl, máslo, 1 vejce a 1 žloutek, vanilku, prášek do pečiva a vodu a zpracujeme hladké těsto. Z těsta oddělíme zhruba jednu třetinu a z obou částí vytvarujeme koule, které zabalíme do potravinové folie a necháme je v lednici chvilku odpočinout.

Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka omyjeme, oloupeme (loupat nemusíte, ale koláč bude lepší s oloupanými jablky), rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky, které podusíme se zbylým cukrem, rozinkami a rumem. Poté do jablek přidáme skořici.

Těsto rozválíme. Větší částí těsta vyložíme koláčovou formu a naplníme ji podušenými jablky. Menší část těsta nakrájíme na proužky, kterými jablkovou náplň pokryjeme. Vršek koláče potřeme rozšlehaným bílkem a koláč pečeme ve vyhřáté troubě 25 – 35 minut dozlatova.

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s