Podzim je krásné roční období. Pestrobarevné stromy zdobí krajinu, z mechu odvážně vykukují hříbky a poslední sluneční paprsky hřejí na tváři i na duši. Kromě hub ale najdeme v přírodě spoustu dalších báječných věcí. Šípkové keře obsypaly červené diamanty a dýně čekají, jaký jim vtiskneme výraz.
Když je sychravo, užívám si teplý čaj a vůni krbu a ořechů. Zkrátka užívám podzim plnými doušky a všímám si věcí kolem sebe, aby mi kouzlo podzimu neuniklo. S vámi bych se chtěla podělit o podzim, který jsem zachytila v okolí naší vsi a mám pro vás i inspiraci na vyřezané dýně a zpracování plodů podzimu.
Halloweenské dýně
Vyřezávání dýní je u nás doma každoroční tradice. Funguje u nás perfektní dělba práce. Mamka dýně vypěstuje, já pokreslím a sestra vydlabe. Pak už se jen těšíme na večer, až naše dýňáky rozsvítíme. Každý podzim nám odvážně hlídají dům.
Ani dužina dýně ale nepřijde nazmar. Po vydlabání semínek ještě seškrábneme vrstvu dužiny, ze které jsem letos uvařila dýňovou marmeládu s vůní Vánoc.
Dýňová marmeláda
Svařením dýně s pomerančem, citrónem, cukrem, skořicí, hřebíčkem a badyánem vznikne kromě úžasné vůně i pyré, které přidáním pektinu a kyseliny citronové proměníme na výbornou marmeládu.
Šípek nejen pro Růženku
Šípek je úžasná, avšak v dnešní době často opomíjená rostlina. Její sběr někdy vyžaduje oběti, protože šípkové trny opravdu píchají, což už Růženka zjistila před mnoha lety. Kromě využití v podzimních dekoracích se dají plody šípku samozřejmě i jíst, a to i syrové. Vážně, zkuste to.
Šípek se dá zpracovat mnoha způsoby. U nás doma ho především sušíme na čaj. Tohle zpracování je asi nejjednodušší. Stačí šípky přepůlit a dát sušit. S marmeládou už to tak snadné není, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Šípková marmeláda
Na šípkovou marmeládu musíme z šípku nejdříve odstranit semínka, která se skrývají uvnitř. K takto očištěnému šípku přilijeme vodu a přidáme cukr (na 500 g šípku zhruba 250 ml vody a 150 g cukru). Šípek svaříme do měkka, přidáme lžičku kyseliny citronové, povaříme ještě pět minut a směs propasírujeme. Marmeláda z šípku má dobrou konzistenci i bez přidání pektinu. Její využití je jak ve sladkých, tak i slaných jídlech. Výborná je například v lineckém cukroví nebo v šípkové omáčce.
Rakytník – zásoba vitamínů
V oranžových kuličkách rakytníku se skrývá velké množství vitamínů. Bohužel jeho chuť ne každému vyhovuje. Samotný syrový rakytník je hodně kyselý. My z rakytníku děláme jednoduše odšťavněním šťávu, kterou si může každý osladit podle chuti. Já si dávám každé ráno panáka čisté rakytníkové šťávy pro imunitu, ale oslazená a naředěná vodou se dá pít třeba celý den. Z rakytníku jde také udělat marmeláda, čímž se jeho kyselost velmi utlumí, ale chuť zůstane. Příprava je velmi jednoduchá. Rakytník má hodně šťávy, proto ho můžeme svařit s cukrem i bez vody, zato použití pektinu je potřeba.