Slané recepty

Dýňový guláš

Je tady zase dýňová sezóna. Všude samé dýně, cukety, patizony a všechna možná zelenina, co se nám na zahrádkách urodí. To je to období babího léta, kdy už příroda zavání podzimem. A pro přivítání krátkých dnů a sychravého počasí se perfektně hodí tenhle dýňový guláš. I přesto, že je prakticky jenom ze zeleniny, chutná báječně. Můžete si ho dát samotný, nebo je výborný s čerstvým chlebem. Určitě mu dejte šanci, věřím, že si ho oblíbíte tak jako já.

podzim 2017

Potřebujeme:

  • ½ dýně hokkaido
  • ½ patizonu (nebo 1 malá cuketa popřípadě ½ velké)
  • 2 větší brambory
  • 2 cibule
  • 1 paprika
  • 3 rajčata
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce sušené sladké papriky (můžete přidat i trochu chilli podle chuti)
  • sůl, pepř
  • několik snítek čerstvé majoránky
  • smetana k podávání

Postup

Nejdříve si připravíme ingredience. Cibuli, dýni a patizon oloupeme a brambory oškrábeme. Dýni, patizon, brambory, papriku a rajčata nakrájíme na kostky a cibuli a slaninu nadrobno.

Na sádle osmažíme cibulku a po chvilce přidáme slaninu. Když je cibulka zlatavá, přidáme dýni, patizon, brambory a papriku a restujeme. Poté přidáme i rajčata, zasypeme sušenou paprikou a zalijeme vodou asi do tří čtvrtin. (Vodu můžeme pro silnější chuť samozřejmě nahradit vývarem.)

Směs osolíme, opepříme, a na mírném plameni pod pokličkou dusíme, dokud není zelenina měkká. (Trvá to asi 20 minut.) Nakonec přidáme lístečky majoránky a případně ještě dochutíme.

Dýňový guláš při podávání ještě polijeme trochou smetany, která chuť příjemně zjemní. Nebo ji můžeme rovnou zamíchat do guláše.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s