Slané recepty

Velikonoční nádivka

K Velikonocům zkrátka patří tradiční velikonoční nádivka, neboli hlavička. Ta pravá musí být samozřejmě z kopřiv. Pokud je ale nemáte, můžete kopřivy nahradit baby špenátem, medvědím česnekem, hladkolistou petrželkou, nebo jakoukoliv jinou mladou zelení. S kopřivami ale pracujte opatrně. Jako holka z vesnice jsem je samozřejmě vzala takzvaně „do teplých“, protože přece nejsem žádná bábovka a žádné kopřivy se nezaleknu. Musím ale upřímně přiznat, že mě po ručním zpracování a natlačení do pekáčku pěkně pálily ruce. Ale hrdinsky jsem to ustála 😀

jaro 2017

Potřebujeme:

  • 250 g rohlíků
  • 300 g uzeného masa
  • 100 g mladých kopřiv (nebo baby špenátu)
  • hrst čerstvé petrželky (můžete vynechat)
  • 6 vajec
  • 250 ml mléka
  • sádlo na vymazání pekáčku

Postup

Rohlíky nakrájíme den předem na kostičky a necháme oschnout.

Uzené maso chvilku povaříme, nejlépe v páře, a pokrájíme ho na kostičky. Kopřivy krájet nemusíme.

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme do světlé pěny a zašleháme do nich mléko. Žloutkovou směs nalijeme na suché rohlíky a necháme je chvilku „vyčvachtat“, aby tekutinu nasákly. (Pokud se vám zdá, že jsou rohlíky suché, můžete ještě přidat trochu mléka).

 

K rohlíkům přidáme uzené maso, kopřivy a petrželku a ve velké míse všechno důkladně promícháme. (Kdo se nebojí kopřiv, může směs prohníst rukama.) Nakonec vmícháme vyšlehaný bílek a „nahňácáme“ do dobře vymazaného pekáčku.

Nádivku pečeme na 180 °C asi 50 minut.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s