Slané recepty

Krémová česnečka

Pomalu přichází zima a s tím bohužel souvisí i zvýšená náchylnost k nachlazení. Určitě to všichni znáte, když se necítíte úplně dobře. Nám maminka vždycky vařila česnečku. Za prvé má česnek spoustu vitamínů a posiluje imunitu a za druhé nám teplá polévka hezky uvolnila ucpaný nos. Já pro vás mám recept na trochu netradiční česnečku. Tahle polévka je krásně krémová a ve spojení s krutony a sýrem je prostě neodolatelná. Krémová česnečka je díky smetaně krásně nadýchaná a taky docela sytá, takže klidně nahradí i hlavní chod.

podzim 2016

Potřebujeme:

  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 1 malá mrkev (můžete vynechat – dávám jí pro chuť, ale trochu polévku zbarví)
  • 1 smetana ke šlehání (250 ml)
  • 500 ml vývaru
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • 1 lžíce másla

K podávání:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 krajíce staršího chleba
  • (strouhaný sýr)

Postup

Nejdříve si nakrájíme cibulku na kostičky, 3 stroužky česneku na plátky a oškrábané brambory s mrkví na kostky.

Na másle osmažíme cibulku do sklovata, přidáme česnek, brambory a mrkev a orestujeme. Zeleninu zalijeme horkým vývarem a studenou smetanou. Poté polévku osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu. Vaříme asi 20 minut, dokud nám brambory nezměknou.

Polévku přesuneme do mixéru, protlačíme zbylé stroužky česneku a šleháme na nejvyšší rychlost asi dvě minuty. Díky smetaně nám vznikne hedvábný, napěněný krém. Podle chuti můžeme ještě osolit, opepřit nebo přidat trochu kmínu, a pokud máte rádi ostřejší chuť, tak i česnek.

K podávání si na olivovém oleji orestujeme na kostičky nakrájený starší chléb. Teplou polévku podáváme s chlebovými krutony a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s