Sladké recepty

Maková roláda

Tahle maková roláda je super jednoduchá, rychle hotová a moc dobrá. Makový korpus doplňuje sladká borůvková marmeláda a lehký krém ze šlehačky a mascarpone. Když ji ozdobíte drobným ovocem, bude chutnat ještě lépe. Nejvíc mě na ní baví, jak je rychlá a přitom vypadá a hlavně chutná báječně. Určitě ji vyzkoušejte 🙂

jaro 2017

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 60 g cukru
  • 80 g mletého máku
  • 100 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky vanilky
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone

Na dokončení:

  • borůvková marmeláda
  • drobné ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny – cokoliv, co zrovna máme po ruce)

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkou a špetkou soli do světlé pěny. Poté do směsi vmícháme mouku a mák a rozprostřeme ji na plech vyložený pečícím papírem. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 – 15 minut.

Upečený korpus vyndáme z trouby a ještě teplý zabalíme do rolády, aby nám potom těsto při stočení nepopraskalo. Chvilku roládu necháme stočenou, aby si těsto na tuto polohu zvyklo, a poté ho lehce rozvineme, aby vychladlo.

Vyšleháme si šlehačku s mascarpone. Podle potřeby krém můžeme osladit. Já jsem měla hodně sladkou marmeládu, takže to ani nebylo potřeba. Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou a krémem (trochu krému si necháme na ozdobení rolády). Poté roládu opatrně zabalíme.

Na ozdobení rolády použijeme zbytek krému. Zdobící sáček otočíme a potřeme marmeládou. Sáček otočíme nazpět a naplníme ho krémem. Docílíme tak žíhaného efektu. (Pokud se s tím nechcete „patlat“, stačí smíchat krém s marmeládou.)

Krémem ozdobíme vršek rolády a poklademe ji drobným ovocem.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s