Tahle maková roláda je super jednoduchá, rychle hotová a moc dobrá. Makový korpus doplňuje sladká borůvková marmeláda a lehký krém ze šlehačky a mascarpone. Když ji ozdobíte drobným ovocem, bude chutnat ještě lépe. Nejvíc mě na ní baví, jak je rychlá a přitom vypadá a hlavně chutná báječně. Určitě ji vyzkoušejte 🙂
jaro 2017
Potřebujeme:
Na korpus:
-
6 vajec
-
60 g cukru
-
80 g mletého máku
-
100 g polohrubé mouky
-
½ lžičky vanilky
-
špetka soli
Na krém:
-
250 ml smetany ke šlehání
-
150 g mascarpone
Na dokončení:
-
borůvková marmeláda
-
drobné ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny – cokoliv, co zrovna máme po ruce)
Postup
Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkou a špetkou soli do světlé pěny. Poté do směsi vmícháme mouku a mák a rozprostřeme ji na plech vyložený pečícím papírem. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 – 15 minut.
Upečený korpus vyndáme z trouby a ještě teplý zabalíme do rolády, aby nám potom těsto při stočení nepopraskalo. Chvilku roládu necháme stočenou, aby si těsto na tuto polohu zvyklo, a poté ho lehce rozvineme, aby vychladlo.
Vyšleháme si šlehačku s mascarpone. Podle potřeby krém můžeme osladit. Já jsem měla hodně sladkou marmeládu, takže to ani nebylo potřeba. Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou a krémem (trochu krému si necháme na ozdobení rolády). Poté roládu opatrně zabalíme.
Na ozdobení rolády použijeme zbytek krému. Zdobící sáček otočíme a potřeme marmeládou. Sáček otočíme nazpět a naplníme ho krémem. Docílíme tak žíhaného efektu. (Pokud se s tím nechcete „patlat“, stačí smíchat krém s marmeládou.)
Krémem ozdobíme vršek rolády a poklademe ji drobným ovocem.