Tenhle cappuccinový cheese cake se skládá ze tří vrstev, které společně tvoří výtečný celek. Silná čokoládová vrstva, sladká kávová vrstva a jemná smetanová vrstva se skvěle doplňují. Pokud více sladíte, přidejte do kávové vrstvy ještě cukr.
Jak už jsem zmiňovala u receptu na jahodový cheesecake, cheesecake je nejlepší vychlazený, takže s nakrojením musíme počkat nejlépe do druhého dne. Je to těžká zkouška, ale stojí to za to.
jaro 2017
Potřebujeme:
Na korpus:
-
200 g hladké mouky
-
100 g másla
-
50 g krupicového cukru
-
1 vejce
-
špetka soli
Na čokoládovou vrstvu:
-
200 g tmavé čokolády
-
125 ml smetany ke šlehání
-
50 ml Baileys likéru
Na kávovou vrstvu:
-
500 g mascarpone
-
4 vejce
-
2 lžíce instantní kávy
-
1 lžíce horké vody
-
2 lžíce rumu
-
4 lžíce javorového sirupu
Na smetanovou vrstvu:
-
2 zakysané smetany (celkem 400 g)
-
½ lžičky sušené vanilky
Postup
Nejdříve smícháme všechny ingredience na korpus a vypracujeme z nich hladké těsto. Těsto dáme na chvíli odpočinout do lednice.
Poté si připravíme čokoládovou vrstvu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu ve smetaně, rozmícháme do hladka, vmícháme Baileys a necháme chladnout.
Mezitím formu vyložíme těstem. Buď ho můžete rozválet, nebo „vymačkat“ prsty tak, aby vznikly nízké okraje. Na těsto potom nalijeme čokoládovou směs a dáme na chvilku do mrazáku stuhnout.
Mezitím si připravíme kávovou náplň. Kávu zalijeme lžící horké vody a důkladně zamícháme, aby nám vznikla silná kávová kašička. Do kašičky přidáme 2 lžíce rumu a 4 lžíce javorového sirupu. Tuto směs zašleháme do mascarpone a poté do směsi zašleháme vejce. Podle chuti můžeme ještě přisladit.
Kávovou směs nalijeme na koláč a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme na 170 °C asi 50 minut. Poté koláč vyjmeme, necháme trochu vychladnout a v troubě zvýšíme teplotu na 200 °C.
Obě smetany zamícháme dohromady a přidáme vanilku. Smetanovou směs rovnoměrně rozprostřeme po povrchu koláče a dáme celé ještě na 5 minut péct.
Upečený cheesecake necháme vychladnout a přemístíme do ledničky, kde se musí nejméně 3 – 4 hodiny chladit, než ho budeme podávat. Nejlépe však chutná druhý den, kdy správně ztuhne, rozleží se a chutě se hezky spojí.