Nedávno přišel přítel s tím, jestli bych uměla udělat klasické věnečky. Nikdy jsem je nedělala, ale jsem přece holka šikovná, tak proč to nezkusit. Moje první odpalované těsto se krásně povedlo, věnečky v troubě hezky nabyly, všechno bylo v pořádku. Dokud jsem je nevyndala. Krásně nadýchané věnečky hned spadly. Zřejmě jsem je vyndala moc brzy. Další plech jsem nechala péct raději déle a dopadly na jedničku. V kombinaci s vanilkovým krémem jsou naprosto vynikající. Už jsem je dělala dvakrát a určitě si je ještě zopakuji. Myslím, že především na různé akce a oslavy jsou ideální. Velikost si můžete udělat podle sebe, mě osobně přijdou ty úplně malinkaté věnečky naprosto roztomilé a strašně praktické. Jsou to takové věnečkové jednohubky.
jaro 2017
Potřebujeme:
Na těsto:
-
250 ml mléka
-
75 g másla
-
Špetka soli
-
150 g hrubé mouky
-
6 vajec
Na krém:
-
3 vejce
-
60 g moučkového cukru
-
40 g kukuřičného škrobu
-
250 ml mléka
-
2 lžíce rumu
-
½ lžičky sušené vanilky
Postup
Na věnečky nejdříve zahřejeme mléko s máslem a solí, a když se začne směs vařit, za stálého míchání vsypeme mouku a těsto důkladně promícháme. Pár minut s těstem mícháme (odpalujeme) a poté ho odstavíme a necháme vychladnout.
Do těsta po jednom dobře zapracujeme vajíčka (Práci vám ulehčí robot nebo mixér). Těsto naplníme do sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme ho na plech do formy věnečků. Věnečky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme ještě asi 10 -15 minut do zlatova.
Hlídejte je. Mě se zatím vždycky osvědčilo nechat je tam spíše déle, až chytnou pěkně zlatavou barvu, než vyndat je dřív, kdy mi hned spadly. Věnečky vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Na krém si nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, kukuřičný škrob, vanilku a trochu mléka a všechno důkladně rozmícháme do hladka. Do směsi vlijeme zbytek mléka, promícháme a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Asi minutu necháme probublat a odstavíme. (Dlouho se nic neděje, ale směs začne rychle houstnout a musí se stále míchat) Do horkého krému vmícháme rum a našlehaný sníh z bílků.
Věnečky plníme vychladlým krémem a skladujeme v lednici. Před podáváním věnečky pocukrujeme. Dobrou chuť! 🙂