Sladké recepty

Žloutkové věnečky

Nedávno přišel přítel s tím, jestli bych uměla udělat klasické věnečky. Nikdy jsem je nedělala, ale jsem přece holka šikovná, tak proč to nezkusit. Moje první odpalované těsto se krásně povedlo, věnečky v troubě hezky nabyly, všechno bylo v pořádku. Dokud jsem je nevyndala. Krásně nadýchané věnečky hned spadly. Zřejmě jsem je vyndala moc brzy. Další plech jsem nechala péct raději déle a dopadly na jedničku. V kombinaci s vanilkovým krémem jsou naprosto vynikající. Už jsem je dělala dvakrát a určitě si je ještě zopakuji. Myslím, že především na různé akce a oslavy jsou ideální. Velikost si můžete udělat podle sebe, mě osobně přijdou ty úplně malinkaté věnečky naprosto roztomilé a strašně praktické. Jsou to takové věnečkové jednohubky.

jaro 2017

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 75 g másla
  • Špetka soli
  • 150 g hrubé mouky
  • 6 vajec

Na krém:

  • 3 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • ½ lžičky sušené vanilky

Postup

Na věnečky nejdříve zahřejeme mléko s máslem a solí, a když se začne směs vařit, za stálého míchání vsypeme mouku a těsto důkladně promícháme. Pár minut s těstem mícháme (odpalujeme) a poté ho odstavíme a necháme vychladnout.

Do těsta po jednom dobře zapracujeme vajíčka (Práci vám ulehčí robot nebo mixér). Těsto naplníme do sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme ho na plech do formy věnečků. Věnečky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme ještě asi 10 -15 minut do zlatova.

Hlídejte je. Mě se zatím vždycky osvědčilo nechat je tam spíše déle, až chytnou pěkně zlatavou barvu, než vyndat je dřív, kdy mi hned spadly. Věnečky vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Na krém si nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, kukuřičný škrob, vanilku a trochu mléka a všechno důkladně rozmícháme do hladka. Do směsi vlijeme zbytek mléka, promícháme a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Asi minutu necháme probublat a odstavíme. (Dlouho se nic neděje, ale směs začne rychle houstnout a musí se stále míchat) Do horkého krému vmícháme rum a našlehaný sníh z bílků.

Věnečky plníme vychladlým krémem a skladujeme v lednici. Před podáváním věnečky pocukrujeme. Dobrou chuť! 🙂

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s