Vyzkoušela jsem hned dva recepty na povidlové taštičky s mákem. Jedny jsou z těstovinového, hutnějšího těsta a ty druhé z měkkého, tvarohového těsta. Oba druhy mají něco do sebe, ale mě víc zachutnaly ty tvarohové, i když na pohled hezčí vypadají ty těstovinové, protože hezky drží tvar. Těstovinové taštičky jsou asi o něco pracnější, protože se s tvrdším těstem hůře pracuje a musí se uhníst, avšak tvarohové těsto zase potřebuje více času na odležení.
Mám pro vás oba recepty, protože přesto, že mě mnohem víc okouzlily tvarohové taštičky, které jsou měkké a přímo se rozplývají, i ty z těstovinového těsta jsou moc dobré. Spojení rumových povidel a máku je geniální a těsto to celé krásně doplňuje. Pokud máte čas a chuť, udělejte si oba druhy a sami porovnejte, jaké vám víc zachutnají. Pokud čas nemáte, doporučuji zkusit ty tvarohové. Určitě vás nezklamou.
zima 2017
Tvarohové taštičky
Potřebujeme:
Tvarohové těsto
-
250 g tvarohu
-
180 g hladké mouky
-
55 g rozpuštěného másla
-
1 vejce
-
špetka soli
Povidlová náplň
-
1 sklenička povidel (asi 6 – 8 lžic)
-
voda podle potřeby
-
med podle chuti
-
2 – 3 lžíce rumu
K podávání
-
mletý mák
-
rozpuštěné máslo
-
med nebo moučkový cukr podle chuti
Postup
Mouku, tvaroh, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli smícháme a vytvoříme soudržné těsto, které dáme nejméně na 2 hodiny odpočinout do lednice. Klidně si ho ale můžeme i vytvořit den předem a nechat v lednici přes noc.
Poté si vytvoříme povidlovou náplň, která nám musí stihnout vychladnout, než budeme taštičky plnit. U náplně hodně záleží na povidlech. Každá jsou trošku jiná, a tak k tomu musíme přihlédnout. Já mám povidla od maminky, která jsou hodně hutná a nejsou vůbec slazená. Proto jsem je ohřála a naředila trochou vody, aby vznikla hustá kaše, do které jsem přidala lžičku medu a důležitou ingredienci – rum. Na ten nezapomeňte, dodá povidlům tu správnou chuť. Pokud máte povidla řidší, není třeba je ani ohřívat a půjdou s rumem smíchat i studená.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném vále a pomocí hrnku nebo většího vykrajovátka vykrájíme kolečka. Do koleček vždy dáme jednu lžičku povidlové náplně, přehneme a prsty uzavřeme. Na okrasu můžeme po okraji taštiček udělat vidličkou rýhy. Těsto je relativně měkké, ale pracuje se s ním docela dobře. Jen si dejte pozor, abyste do něj nedali ještě teplou náplň, roztálo by se.
Taštičky skládáme na pomoučené ploše, a poté je vaříme ve velkém hrnci asi 5 – 8 minut. Jemně je po vhození do vody nadzvedneme, aby se nám nepřichytly ke dnu. Hotové taštičky podáváme s mletým mákem, polité máslem. Podle chuti můžeme taštičky ještě polít medem, nebo posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Těstovinové taštičky
Potřebujeme:
Těstovinové těsto:
-
400 g hladké mouky
-
3 vajíčka
-
2 žloutky
-
1 lžíce oleje
-
1 lžíce vody
-
špetka soli
-
povidlová náplň (uvedena výše)
-
mletý mák, máslo a med (nebo cukr) k podávání
Postup
Na těsto smícháme všechny ingredience a hněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Těsto je hutnější a chce to trochu úsilí. Hotové těsto dáme do lednice na hodinu odpočinout, kde nám trochu změkne.
Mezitím si připravíme náplň úplně stejným způsobem jako u tvarohových taštiček.
Odleželé těsto vyválíme na co nejtenčí plát, jaký se nám povede. Těsto je hutné a jde to docela ztuha, ale čím tenčí ho vyválíme, tím budou taštičky lepší. Poté z těsta vykrajujeme hrnkem nebo vykrajovátkem kolečka, do kterých dáme vždy lžičku povidlové náplně, přehneme je a vidličkou okraje důkladně spojíme.
Taštičky vaříme asi 10 – 15 minut. Podáváme je ihned po uvaření s mletým mákem, rozpuštěným máslem a medem nebo cukrem. Vařte je až těsně před podáváním, ohřívané by nejspíš nebyly dobré. Protože jsou z těstovinového těsta, můžete si je vytvořit ráno a podávat večer, nebo klidně až druhý den. Těsto ztvrdne, ale to vůbec nevadí.