Tyhle medovníčky jsou takový malý zázrak. Ty z vás, kteří máte rádi klasický medovník jako já, určitě nadchnou. Nejsou ani rychlé na přípravu, ani nepatří k nejzdravějšímu cukroví Vánoc, ale ta chuť… Jsem si jistá, že si je zamilujete. Myslím si, že hlavní a nejdůležitější bod Vánoc je, svátky si s našimi blízkými náležitě užít. A k tomu už od pradávna patří dobré jídlo. A tyhle medovníčky jsou přímo pohádkové. Nehodí se jenom na Vánoce, ale i na jakoukoliv jinou příležitost, když chcete druhým udělat radost. A když je vydržíte až do Vánoc nepapat, tak uvidíte zlatý prasátko. A bude mít i takový ty velký zahnutý zuby nahoru. A možná taky ne, ale rozhodně budou rozleželé medovníčky chutnat ještě lépe. Tak hurá do toho 🙂
advent 2016
Potřebujeme:
Na těsto:
-
500 g hladké mouky (já jsem použila 300 g pšeničné a 200 g špaldové)
-
70 g moučkového cukru
-
3 lžíce medu
-
120 g másla
-
2 vejce
-
1 lžička jedlé sody
-
1 lžička skořice
-
Špetka muškátového oříšku
Na krém:
-
Karamelizované Salko (buď si můžete Salko svařit sami, nebo se dá koupit už hotové)
-
250 g másla
Na dokončení:
-
50 ml kávy
-
25 ml rumu
-
2 hrsti sekaných vlašských ořechů
-
Asi 20 rozdrcených upečených koleček
-
2 lžičky skořice
Postup
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladké soudržné těsto, které necháme přes noc v ledničce odpočívat. Odleželé těsto vyválíme na tenký plát (zhruba 2 mm) a vykrajujeme z něj malá kolečka. Kolečka dáme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 6 – 8 minut dozlatova. Kolečka vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Zatímco nám kolečka chladnou, připravíme si krém. Jednoduše vyšleháme máslo a postupně k němu přidáváme karamelové salko. Vznikne nám hladký krém.
Na dokončení medovníčků si ještě připravíme silnou kávu, kterou smícháme s rumem a nasekané ořechy smíchané s rozdrcenými upečenými kolečky a skořicí. Množství na obalení je pouze orientační, záleží na velikosti koleček. Pokud vám směs dojde, jednoduše si ji přidělejte.
Když máme všechno připravené, můžeme začít skládat medovníčky. Vezmeme si tři kolečka a dvě z nich potřeme směsí kávy a rumu. (Pokud se tekutina dobře nevsakuje, uděláme do každého kolečka dvě malé rýhy a káva s rumem se do nich hezky vpijí.) Na první kolečko dáme trochu krému, na něj druhé kolečku, zase trochu krému a přikryjeme třetím, suchým, kolečkem. Celý medovníček ještě pomažeme krémem (nahoře a po obvodu) a obalíme ve směsi z ořechů.
Hotové medovníčky uskladníme na chladné místo a necháme několik dní odležet. Pak už si jen vychutnáváme své dílo. Uvidíte, že tyhle mini-medovníčky zmizí, ani nebude vědět jak.