Sladké recepty

Opilé ořechy

Ořechy byly vždycky cukroví, které u nás doma nejrychleji zmizelo. Mamka je moc často nedělala, tak jsme na ně vždycky chodili k babičce. Tyto ořechy jsou s ořechovo-rumovým krémem a chutnají báječně vánočně. Ořechy jsou docela pracné, protože musíte každou formičku vymazat a naplnit a to chvilku času zabere. Ale výsledek je pak vynikající. Když je necháme dostatečně uležet, budou přímo pohádkové. Jen aby do těch Vánoc vydržely.

Potřebujeme:

  • 300 g hladké mouky (já jsem použila 200 g pšeničné a 100 g špaldové)
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g mletých ořechů
  • 120 g másla
  • 1 bílek

Na krém:

  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 – 2 lžíce rumu
  • trochu vanilky
  • Sádlo na vymazání formiček
  • Moučkový cukr na posypání nebo čokoláda na namáčení (nemusí být)

Postup

Z mouky, cukru, ořechů, másla a bílku vypracujeme hladké těsto, které dáme do ledničky nejméně na 2 hodiny odpočinout.

Formičky na ořechy vymažeme sádlem a naplníme těstem tak, aby nám uprostřed zůstal ďolíček na krém. Ořechy pečeme na 160 °C do růžova (trvá to zhruba 20 minut). Po vyjmutí z trouby ořechy vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.

Na krém nejdříve vyšleháme máslo se žloutkem a s cukrem. Poté přidáme ostatní ingredience a vyšleháme v krém. Vychladlé ořechy promažeme krémem a skladujeme v chladnu.

Hotové ořechy bychom měli nechat nejméně týden odležet, aby se nám chutě spojily a ořechy změkly. Protože o vánocích je všechno zasněžené, můžeme je při podávání poprášit moučkovým cukrem. Nebo je z poloviny namočte do rozpuštěné čokolády.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s