Možná pijete šípkový čaj, nebo děláte šípkovou marmeládu, ale koláč z šípků? To jste nejspíš ještě nezkusili. Já to zkusila a rozhodně to stojí za to. Tak tady je recept. Šípky se sice musí nasbírat a očistit, ale taky jsou plné vitamínů a jak syrové, tak v koláči chutnají skvěle, i když se to o nich málo ví. Tak jim dejte šanci. Já jsem tenhle crumble dělala jenom za víkend třikrát a pokaždé se snědl do posledního drobečku.
podzim 2017
Potřebujeme:
Na náplň:
-
4 jablka
-
1 hrnek očištěných šípků bez peciček
-
několik hřebíčků
-
1 lžička skořice
-
3 lžíce rumu
-
1 lžíce medu
Na drobenku:
-
hrst vlašských ořechů
-
3 hrsti ovesných vloček
-
hrst hrubé mouky
-
1 lžíce třtinového cukru
-
3 lžíce másla
K podávání:
-
zakysaná smetana
Postup
Nejdříve si připravíme šípky. Uřízneme bubáčka, šípky rozpůlíme a odstraníme semínka. Takto očištěné šípky dáme do kastrůlku a s trochou vody svaříme do měkka. Šípky dáme stranou a připravíme si náplň.
Jablka pokrájíme na kostičky a společně s rumem, medem, skořicí a hřebíčkem podusíme. Poté k jablkům přidáme rozvařený šípek a necháme směs trochu prohřát.
Jablka s šípkem přesuneme na dno koláčové formy a připravíme si drobenku. Ořechy nameleme a přidáme k nim vločky, mouku, cukr a máslo. Rukama směs zpracujeme na drobenku, kterou posypeme šípkovou náplň.
Koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi 25 – 30 minut dozlatova. Šípkový crumble podáváme nejlépe ještě teplý se zakysanou smetanou.