Sladké recepty

Mazanec

Jako k Vánocům patří vánočka, Velikonoce nemůžou být bez tradičního mazance. Těsto je vlastně velmi podobné. Tento mazanec je nadýchaný a zkrátka takový, jaký má být. Recept mám z časopisu Apetit a musím říct, že ingredience přesně sedí a mazanec chutná skvěle. Jen jsem ubrala cukr, jako vždy. Takže pro ty, kdo si chtějí osladit život, můžete cukr přidat. Podle mé chuti to ale určitě není třeba. Já jsem dělala mazanec poprvé a dopadl na jedničku. Takže jsem jistá, že se povede každému. Tak hurá do toho 🙂

Potřebujeme:

  • 375 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 150 ml teplého mléka
  • 95 g rozpuštěného másla
  • 30 g droždí (asi ¾ kostky)
  • 3 žloutky
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • ½ lžičky sušené citronové kůry
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • 1 bílek
  • hrst mandlových plátků

Postup

Droždí rozdrobíme do poloviny teplého mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 10 – 15 minut).

Smícháme všechny suché přísady, tedy mouku, cukr, sůl, vanilku a citronovou kůru. K suchým přísadám přidáme žloutky, zbytek teplého mléka, vzešlý kvásek a nakonec rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme. (Máslo dáváme až nakonec, aby nám mouka nasákla tekutinu, ne tuk)

Těsto hněteme buď ručně, nebo dáme hníst do robotu alespoň 10 minut. Hotové těsto je hladké a pružné. Těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi na hodinu a půl.

Rozinky naložíme do rumu. Vykynuté těsto prohněteme a zapracujeme do něj rozinky. Vytvoříme z něj bochníček, který ještě necháme půl hodiny kynout v míse, kterou jsme pomoučili, aby nám šlo těsto lépe vyklopit.

Vykynutý bochník vyklopíme na pomoučený plech, pomažeme bílkem a posypeme mandlovými plátky. Mazanec dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po deseti minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě asi 40 – 50 minut. (Pokud vám bochánek moc rychle hnědne, přikryjte ho obalem od másla nebo kouskem alobalu.)

Hotový mazanec necháme před nakrojením vychladnout. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s