Sladké recepty

Švestková omáčka

Švestková omáčka patří k tradičním vánočním pokrmům. U nás se vždycky dělala na Štědrý den k obědu. Já vím, o Štědrém dni by se měl držet půst, abychom viděli zlaté prasátko i s těma zahnutýma zubama. Ale tohle je takové postní jídlo, které se na Vánoce vlastně skvěle hodí. A je také hrozně jednoduché. Můžete jí udělat buď ze zavařených švestek, nebo i ze sušených a přidat libovolné ovoce. My dáváme tradičně sušené třešně, švestky a pokrájené fíky.

Potřebujeme:

  • zavařené švestky (nebo sušené, které si den předem namočíme)
  • sušené ovoce: třešně, rozinky, fíky, …
  • vlašské ořechy
  • strouhaný perník
  • skořice
  • mletý hřebíček
  • rum

Zavařené švestky nebo sušené, které jsme den předem dali máčet, vylijeme do hrnce i s vodou, přidáme hrst sušeného ovoce, hrst v ruce rozdrcených vlašských ořechů a dolijeme vodou, aby bylo ovoce skoro ponořené. Směs dáme vařit.

Omáčku necháme probublávat. Když je všechno ovoce měkké, zahustíme omáčku strouhaným perníkem a dochutíme skořicí, hřebíčkem a rumem. Švestkovou omáčku podáváme nejlépe s vánočkou. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s