Sladké recepty

Banánový palačinkovník

Palačinkovník je snad nejjednodušší dortík na světě a přitom chutná tak dobře. Je tak snadný, že ho určitě s vaší pomocí zvládnou i děti a budou mít radost, jakou dobrotu vytvořily. Palačinkovník je jen na vaší fantazii. Můžete banány nahradit úplně jiným ovocem, udělat ho jenom ze světlého těsta, nebo část těsta obarvit potravinářským barvivem. Možná si řeknete, že recept na takovou blbost je přece zbytečný, to umí každý, slepit pár palačinek tvarohem. Ale mě spíš jde o inspiraci. Tak si ten svůj palačinkovník udělejte podle svých představ a dobrou chuť! Myslím si, že třeba na nedělní snídani s horkým kakaem je přímo ideální.

Potřebujeme:

Na palačinky:

  • 200 g hladké mouky
  • ½ litru mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • Sádlo/olej na opékání

Na krém:

  • 1 tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • med podle chuti
  • špetka sušené vanilky

 Na dokončení:

  • 3 banány
  • kakao

Postup 

Připravíme se klasicky těsto na palačinky. Palačinky dělám úplně obyčejné, podle maminky, která vždycky říkala „dvacet deka mouky na půl litru mléka a jedno vajíčko“. A když to říká maminka, musí to být pravda. Takže smícháme mouku s mlékem a vajíčkem. Vznikne nám řidší těsto, jehož polovinu obarvíme kakaem. Každé z těst by mělo vystačit asi na 4 – 5 palačinek.

Palačinky opékáme na rozehřáté pánvi, jak jsme zvyklí. Já je opékám na sádle, protože jsou podle mě takhle nejlepší a nikdy se mi nepřipálily. Ale samozřejmě můžete použít i kokosový nebo slunečnicový olej.

Tvaroh smícháme se smetanou, přidáme trochu vanilky a osladíme medem podle chuti. Banány nakrájíme na tenká kolečka.

Hotové palačinky skládáme střídavě na sebe (tmavá, světlá, tmavá, světlá) a promazáváme krémem. Ob patro poklademe krém nakrájenými banány. Takže pořadí vypadá následovně: světlá palačinka, krém, banány, tmavá palačinka, krém, světlá palačinka, krém, banány, tmavá palačinka a tak dále.

Celý dort pak posypeme kakaem (je dobré skončit světlou palačinkou, aby kakao vyniklo) a necháme v lednici alespoň chvilku odležet, než se do něj pustíme, klidně ho tam ale můžete nechat přes noc a dát si ho na snídani.

Rozepisuji to tu možná až moc složitě, na to jak je to strašně jednoduché, ale nerada bych, aby vznikl nějaký Missverständnis, jak říkáme my němčináři. 😀

 

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s