Pokud milujete palačinky, ale hledáte nějakou změnu, něco netradičního, tak je tenhle recept přesně pro vás. Je nad slunce jasné, že mák a povidla jsou dokonalým párem a tyto makové palačinky s povidly, zjemněné zakysanou smetanou jsou toho dalším důkazem. Za pár minut vykouzlíte obyčejný, ale přesto výjimečný dezert, kterým určitě potěšíte nejen milovníky máku. Můžete je podávat klasicky stočené, nebo vytvořit makový palačinkovník s povidly a smetanou. Ať tak či tak, doufám, že vám zachutnají, tak jako nám.
Potřebujeme:
- 100 g máku (celý nebo mletý)
- 500 ml vlažné vody
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- lžička skořice
- tuk na opékání (já používám sádlo, nebo pokud máte pánev, která se nepřipaluje, jde to moc dobře i na sucho)
- zakysaná smetana
- povidla
Postup
Nejdříve si připravíme makové mléko. Do mixéru nebo smoothie-makeru dáme mák a vodu a necháme několik minut mixovat, dokud nám nevznikne světlounce šedé mléko. Mléko necedíme a přidáme k němu mouku a vajíčko a vše důkladně promícháme, aby nám nevznikly hrudky. Dochutíme trochou skořice a těsto na makové palačinky máme hotové.
Palačinky opékáme, jak jsme zvyklí, z obou stran. Při podávání každou palačinku pomažeme povidly a zakysanou smetanou a srolujeme. A to je všechno. Takhle rychlé a snadné to je. Dobrou chuť!