Slané recepty

Koláč z červené řepy

Pokud také patříte k milovníkům červené řepy, můžete vyzkoušet tenhle slaný koláč. Uznávám, že ne každý má rád chuť červené řepy, ale v této kombinaci ji skvěle doplňuje křehké těsto, tymián a slaný sýr. A právě to na něm já osobně mám ráda. Navíc tenhle koláč chutná dobře i studený, takže se hodí třeba i jako svačina nebo rychlý oběd.

Potřebujeme:

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 50 ml vody
  • lžíce vinného octa

Na náplň

  • cca 400 g uvařené červené řepy
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vejce
  • tymián
  • sůl, pepř
  • sýr na posypání (nejlépe feta nebo kozí sýr, ale můžete použít i balkánský nebo mozzarellu, která dá koláči zase trochu jinou chuť)

Postup

Nejprve ze všech těstových suroviny vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici alespoň hodinu uležet.

Uvařenou řepu nahrubo nastrouháme. V mističce smícháme zakysanou smetanu s vejcem a kořením.

Těsto rozválíme na velký kruhový plát a položíme na vymazaný plech (nevadí, když okraje trochu z plechu vyčnívají, budou se ještě ohýbat). Na těsto rozetřeme připravenou smetanovou směs tak, aby končila tak 4-5 cm od kraje. Na smetanu rozprostřeme červenou řepu. Okraje těsta po kouskách přehneme tak, aby vznikl jakýsi rantl a náplň nevytekla.

Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Nakonec upečený koláč posypeme sýrem a podáváme. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s