Poslední dobou vážně oceňuji rychlé a snadné recepty. Protože stavíme, je vždycky potřeba upéct něco rychlého k odpolední kávě. Něco, co nemusí být v ledničce, něco, co je dobré i druhý den a něco, s čím se nemusíte patlat. A přesně tomu odpovídá tenhle koláč. Výborný je jak z rybízu, tak jahod nebo třeba borůvek. A nebo zkombinovat rybíz s jahodami, to taky miluju. Prakticky smícháte jen všechny ingredience, posypete ovocem a drobenkou, dáte péct a zázrak je na světě.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- ½ hrnku mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce kokosového oleje (nebo slunečnicového)
- 2 hrnky čerstvého rybízu (nebo jahod/borůvek)
- skořice
Na drobenku:
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce sádla nebo másla
Postup
Smícháme všechny suché přísady, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Poté přidáme vejce, mléko a olej a všechno dobře promícháme v hladkou směs.
Pečící formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Připravíme si drobenku. Mouku promícháme s cukrem a zpracujeme s tukem na drobenku.
Do vysypané formy nalijeme těsto, poklademe ovocem a posypeme skořicí a drobenkou. Pokud jde o kyselé ovoce jako třeba rybíz, můžete ho ještě posypat cukrem a až potom drobenkou.
A to je všechno. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 – 45 minut (záleží na šťavnatosti ovoce). Necháme alespoň trochu vychladnout a můžeme podávat.