Dnes bychom se s vámi chtěly podělit o náš oblíbený recept na ovocné knedlíky. U nás jednoznačně vedou knedlíky z tvarohového těsta (tedy až na ty s borůvkami, ty jsou nejlepší kynuté). Velkou výhodou těchto knedlíků je, že se dají zamrazit a v zimě pak dobře poslouží třeba jako rychlá večeře.
Potřebujeme:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 50 g povoleného másla
- 200 – 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
Postup
Vejce a máslo rozmícháme, přimícháme tvaroh, špetku soli a mouku a rukama vypracujeme vláčné těsto. Z těsta odebíráme menší kousky, ze kterých vytvarujeme placičky, na které dáme libovolné ovoce a nakonec zabalíme do knedlíku.
Knedlíky můžete naplnit v podstatě jakýmkoli ovocem. My dáváme nejčastěji jahody, třešně, borůvky, švestky či meruňky. Ale je to jen na vás, jaké ovoce použijete.
Knedlíky házíme do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříme cca 5 – 10 minut, podle toho, jak máte knedlíky velké. Lepší než sledování času je ale počkat, až knedlíky vyplavou na hladinu a ještě tak dvě minutky povařit.
Na talíři můžete knedlíky posypat klasicky opraženou strouhankou, moučkovým cukrem či tvrdým tvarohem a polít rozpuštěným máslem. Ale můžete také vyzkoušet trochu zdravější alternativu a knedlíky přelít zakysanou smetanou či bílým jogurtem.
Jak již bylo řečeno, syrové knedlíky se dají i zmrazit. Jen je nesmíte dát hned do nějakého pytlíku, jinak se vám knedlíky slepí a přimrznou k sobě. Nám se osvědčilo, dát je nejprve na nějaký tác či talíř poprášený moukou tak, aby se mezi sebou nedotýkaly. Tác pak dáme do mrazáku a necháme knedlíky zmrznout. Druhý den je můžeme sundat a naházet do nějakého velkého sáčku nebo třeba igelitové tašky. Takto předpřipravené knedlíky už pak můžete kdykoli z mrazáku vyndat a normálně je v horké vodě uvařit.