Sladké recepty

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Z většiny ovoce děláme knedlíky tvarohové, ale u švestek je to jiná. Tyhle bramborové podáváme s mákem a ta kombinace je naprosto dokonalá. Chutnají trochu jako šišky s mákem, vylepšené o švestky. Těchhle knedlíků bych se mohla ujíst. Dělám je většinou rovnou z dvojité dávky a syrové knedlíky pak zamrazím a třeba v chladných podzimních dnech, nebo i v zimě je stačí vyndat, uvařit a během pár minut si připomenout tu lahodnou a voňavou švestkovou sezónu.

Potřebujeme:

  • 500 g vařených brambor
  • 100 g bramborového škrobu
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • čerstvé švestky (vypeckované)

K podávání:

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo
  • zakysaná smetana

Postup

Vařené brambory rozmačkáme a necháme vychladnout. Přidáme k nim vajíčko, bramborový škrob a mouku a všechno dobře prohněteme v soudržné těsto. Množství mouky a škrobu je jenom přibližné, záleží na typu brambor. Někdy bohatě stačí mouky i škrobu méně, někdy je těsto moc lepkavé, tak trochu přidám.

Z těsta odebíráme kousky, z kterých v ruce vytvoříme placku, zabalíme do ní vypeckované švestky a vytvoříme knedlík. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou na hladinu.

Pokud chcete knedlíky zamrazit a schovat na horší časy, položte je jednoduše na pomoučený tác/prkénko tak, aby se nedotýkaly, a vložte na několik hodin do mrazáku. Až zmrznou, můžete je sesypat do pytlíčku a skladovat, dokud na ně nebudete mít chuť. U nás tedy většinou dlouho nevydrží.

Uvařené knedlíky podáváme posypané mákem, trochou cukru, polité máslem a s kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s