Z většiny ovoce děláme knedlíky tvarohové, ale u švestek je to jiná. Tyhle bramborové podáváme s mákem a ta kombinace je naprosto dokonalá. Chutnají trochu jako šišky s mákem, vylepšené o švestky. Těchhle knedlíků bych se mohla ujíst. Dělám je většinou rovnou z dvojité dávky a syrové knedlíky pak zamrazím a třeba v chladných podzimních dnech, nebo i v zimě je stačí vyndat, uvařit a během pár minut si připomenout tu lahodnou a voňavou švestkovou sezónu.
Potřebujeme:
- 500 g vařených brambor
- 100 g bramborového škrobu
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- čerstvé švestky (vypeckované)
K podávání:
- mletý mák
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
- zakysaná smetana
Postup
Vařené brambory rozmačkáme a necháme vychladnout. Přidáme k nim vajíčko, bramborový škrob a mouku a všechno dobře prohněteme v soudržné těsto. Množství mouky a škrobu je jenom přibližné, záleží na typu brambor. Někdy bohatě stačí mouky i škrobu méně, někdy je těsto moc lepkavé, tak trochu přidám.
Z těsta odebíráme kousky, z kterých v ruce vytvoříme placku, zabalíme do ní vypeckované švestky a vytvoříme knedlík. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou na hladinu.
Pokud chcete knedlíky zamrazit a schovat na horší časy, položte je jednoduše na pomoučený tác/prkénko tak, aby se nedotýkaly, a vložte na několik hodin do mrazáku. Až zmrznou, můžete je sesypat do pytlíčku a skladovat, dokud na ně nebudete mít chuť. U nás tedy většinou dlouho nevydrží.
Uvařené knedlíky podáváme posypané mákem, trochou cukru, polité máslem a s kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť!