Slané recepty

Rajská polévka

Rajská polévka je pro mě tak trochu návratem do dětství. Už jako malá jsem se totiž mohla utlouct po babiččině rajské s nudlemi. A vůbec mi tenkrát nevadilo, že to byla polívka z protlaku a čerstvá rajčata tak neviděla ani z dálky…

Naproti tomu tahle rajská je pouze z čerstvých rajčat a musím vám říct, že to se vůbec nedá srovnat. Za prvé nemá tu krásně sytou červenou barvu (asi máme nějakou špatnou odrůdu rajčat) a za druhé, chutná vážně po rajčatech! Koho by to napadlo, že? 😀 Takže pokud se vám také letos urodilo dost rajčat, určitě z nich zkuste uvařit polévku. Uvidíte, že nebudete litovat.

Potřebujeme:

  • kousek másla
  • 1 větší cibuli
  • 4 velké stroužky česneku
  • cca 1 kg oloupaných čerstvých rajčat
  • 2 bobkové listy
  • velkou hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř

Na dozdobení:

  • parmazán
  • čerstvá bazalka

Postup

V hrnci si rozehřejeme kousek másla, na kterém osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Když cibulka začíná hnědnout, přidáme k ní na plátky nakrájený česnek a ještě chvilku restujeme.

Mezitím si pokrájíme rajčata na větší kostky, které pak spolu s bobkovými listy přidáme k osmažené cibulce a česneku. Promícháme a vše zalijeme vodou tak, aby rajčata byla z větší části (ale ne úplně) ponořená. Vždy je lepší dát vody méně a v případě potřeby dolít, než naopak. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme cca 20 minut.

Poté vyndáme bobkové listy a polévku důkladně rozmixujeme. Když náhodou zapomenete bobkové listy vyndat a polévku rozmixujete i s nimi, nic zásadního se nestane, jen bude mít možná trochu jinou chuť. Ale garantuju vám, že pokud je napoprvé nevyndáte, příště už si na ně vzpomenete vždycky (vlastní zkušenost 😀 ). Polévku dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou bazalku a můžeme podávat.

Při servírování můžete polévku posypat strouhaným parmazánem a ozdobit lístky bazalky.

Dobrou chuť!

 

Napsat komentář