Doporučené · Sladké recepty

Mrkvový dort

Tenhle mrkvový dort je poměrně jednoduchý, dobře vypadá, skvěle chutná, a navíc je i zdravý. Doporučuji nešetřit s ořechy a počkat si do druhého dne, až se chutě správně spojí. Mrkvový dort je podle mě ideální společník ke kávě. A ještě lépe chutná, když si vychutnáte s vašimi blízkými, u nás měl vždycky velký úspěch.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 450 g nastrouhané mrkve
  • 280 g celozrnné mouky
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje (já dávám napůl slunečnicový a kokosový nebo řepkový)
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 menší hrst rozinek (můžete vynechat, pokud je nemusíte)
  • pomerančová kůra
  • špetka soli

Na krém:

  • 250g sýru Philadelphia (můžete použít i Lučinu, Philadelphia je ale krémovější a chutná v krému o něco lépe)
  • 300 g zakysané smetany (husté, min. 15 % tuku)
  • 3 lžíce medu (přidejte/uberte podle chuti)
  • ½ lžičky vanilky
  • šťáva z 1/2 pomeranče

Na dokončení:

  • sekané ořechy (Můžete dát prakticky jakékoliv ořechy, které máte rádi. Já dávám většinou směs vlašských a mandlí, někdy přidám i pekanové, lískové nebo kešu.)
  • skořice

Postup

Nejdříve si nastrouháme mrkev.

Vejce metličkou prošleháme s cukrem a postupně přilíváme a zašleháváme olej.

Smícháme suché přísady, tedy mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a skořici a tuto směs zamícháme do vajíčkové směsi. Do těsta vmícháme nastrouhanou mrkev, rozdrcené ořechy (můžete je nasekat, ale úplně stačí rozmáčknout je v ruce), rozinky a nastrouhanou kůru z pomeranče.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi hodinu. (Záleží na velikosti formy a na tom, jak peče vaše trouba. Klidně ho tam nechte malinko déle, aby byl i prostředek dobře propečený. Udělejte klasický test špejlí – těsto se na špejli nesmí lepit.) Korpus necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Sýr Philadelphia rozšleháme se smetanou, osladíme medem podle chuti a přidáme vanilku a pomerančovou šťávu. Krém je trochu řidší, ale v lednici krásně ztuhne.

Korpus rozřízneme na 2 poloviny a polovinou krému promažeme uvnitř. Přiklopíme druhou část korpusu a pomažeme druhou polovinou krému.

Hotový mrkvový dort posypeme nasekanými ořechy a skořicí a necháme ho v lednici nejméně 2 hodiny ztuhnout. Nejlépe však chutná druhý den, kdy krém dokonale ztuhne a chutě se krásně spojí.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s