Polévka z červené řepy? Že to zní divně a ještě divněji vypadá? No vyzkoušejte sami a uvidíte. Já tuhle polévku miluji. Poprvé jsme podobnou ochutnali v jedné rakouské restauraci, kde ji podávali se strouhaným křenem a ta kombinace byla také vynikající. Já jsem jí doma vyzkoušela se zakysanou smetanou, sýrem Feta a bazalkou a výsledek je dokonalý.
Potřebujeme:
- 1 větší červená řepa
- 1 brambora
- 1 mrkev
- 3-4 stroužky česneku
- tymián
- sůl, pepř
- olivový olej
- trochu mléka nebo smetany na vaření pro zjemnění
K podávání:
- zakysaná smetana
- sýr Feta
- bazalka
Postup
Červenou řepu za syrova oloupeme a nakrájíme na kostky. Stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Na olivovém oleji osmahneme česnek a poté přidáme řepu. Trochu orestujeme a zalijeme vodou tak, aby byla řepa akorát potopená. Řepu takto necháme vařit alespoň 20 minut, klidně půl hodiny. Dávejte pozor, aby měla řepa pořád dostatek vody a nevyvařila se.
Nakrájíme si bramboru a mrkev, které poté přidáme k řepě, ochutíme solí, pepřem a lžičkou tymiánu a vaříme dalších 20 minut, dokud není všechna zelenina měkká.
Směs odstavíme, přemístíme do stolního mixéru a rozmixujeme do hladka. Polévku můžeme zjemnit trochou mléka nebo smetany, podle hustoty naředit vodou a ještě dochutit solí, pepřem, popřípadě tymiánem.
Polévku servírujeme se lžící zakysané smetany, rozdrobeným Feta sýrem a čerstvou bazalkou. Dobrou chuť!