Jistě mi dáte za pravdu, že k podzimu neodmyslitelně patří dýně. Mají v kuchyni skvělé využití a kromě slaných pokrmů se skvěle hodí i do různých koláčů a buchet. A právě sladký recept jsme si pro vás dnes připravili. Jde o dýňový cheesecake, který je krásně jemný a voní podzimem. Určitě stojí za vyzkoušení. Já ho dělám na podzim každý rok a vždycky se na něj moc těším, tak se do něj taky pusťte. Věřím, že vás okouzlí stejně jako mě.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- Špetka soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- Trochu vody (dle konzistence)
Na náplň:
- 350 g uvařené dýňě hokkaido (asi polovina dýně, oloupaná)
- 250 g mascarpone
- 150 ml ovesného mléka (nebo jakéhokoliv jiného)
- 4 lžíce medu
- 3 vejce
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky perníkového koření
- ½ lžičky sušeného zázvoru
Postup
Nejdříve vydlabeme, oloupeme a uvaříme dýni do měkka , já ji vařím na páře, ale můžete ji uvařit klidně i ve vodě, nebo upéct v troubě. Necháme trochu vychladnout.
Na těsto smícháme všechny ingredience a zpracujeme hladké těsto, které necháme alespoň chvilku odpočívat v lednici, ideálně hodinu.
Těsto vyválíme a vyložíme s ním formu na koláč. Dno propícháme vidličkou.
Uvařenou dýni dáme do stolního mixéru společně s ostatními přísadami na náplň a všechno dobře promixujeme.
Do předem vyhřáté trouby na 180°C dáme na 5 minut předpéct samotné těsto. Poté na těsto nalijeme náplň a pečeme zhruba 35 minut do zlatova.
Upečený koláč má trochu rosolovitou konzistenci, ale po vychladnutí krásně ztuhne. Necháme ho nejdřív chladnout v pootevřené troubě. Poté ho vyndáme ven a necháme úplně vychladnout. Studený koláč ještě dáme na chvilku do ledničky a můžeme podávat. Dobrou chuť!