Víte, co je skvělé na sušenkách? Tedy kromě toho, že jsou dobré… Na sušenkách je skvělé to, že pokud je skladujete v uzavřené nádobě, vydrží jako čerstvé i několik týdnů. Můžete je tak mít doma vždy připravené pro případ, že by vás honila mlsná 🙂 Třeba u nás doma je téměř pořád jedna taková sušenková piksla ‚pro případ nouze‘ schovaná.
A pokud by se vám náhodou tyhle čokoládové sušenky přejedly, můžete vyzkoušet třeba naše výborné ovesné sušenky.
Potřebujeme:
- 150 g změklého másla (ne rozpuštěného)
- 130 g cukru
- 1 vejce
- 270 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 100 g čokoládových peciček
- hrst libovolných ořechů
Postup
Nejprve ušleháme máslo s cukrem. Přidáme vejce a vyšleháme dohladka. Přidáme mouku, kypřící prášek a špetku soli a rukama vypracujeme hladké těsto. Nakonec do těsta zapracujeme i čokoládové pecičky a nasekané ořechy.
Před dalším zpracováním je dobré dát těsto cca na hodinku do lednice. S tuhým těstem se pak lépe pracuje. Ale pokud na to nemáte čas, nebo se vám prostě jen nechce čekat, dá se s těstem pracovat i hned po zadělání. Jen musíte počítat s tím, že se těsto bude více lepit a sušenky možná nebudou mít úplně pravidelný tvar.
Z těsta vyválíme váleček, ze kterého odkrajujeme asi centimetr silná kolečka, která pokládáme na vymazaný plech. Přitom je třeba myslet na to, že sušenky se při pečení trochu „roztečou“, takže je dobré je neskládat těsně vedle sebe.
Sušenky pečeme na 180 stupňů cca 10 – 15 minut. A pokud (stejně jako já) při pečení na čas moc nekoukáte, tak až začnou sušenky mírně hnědnout, jsou hotové.