Z červené řepy jde vykouzlit spousta báječných jídel. A pokud tomu stále nevěříte, určitě vyzkoušejte řepové rizoto. Jemné krémové rizoto v kombinaci s výrazným sýrem a čerstvou bazalkou je to pravé nejen v podzimních dnech. A už jste zkoušeli řepovou polévku nebo řepový koláč? Pokud milujete červenou řepu, tak jako já, určitě si to oblíbíte. Ale i ti, kteří řepu nevyhledávají, by ji měli dát šanci. Tenhle recept rozhodně stojí za vyzkoušení. Ještě lépe chutná se sklenkou dobrého vína.
POTŘEBUJEME:
- 1 větší uvařená červená řepa (asi 400 g)
- 1 hrnek kulatozrnné rýže
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- menší lžička sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- ½ hrnku suchého vína (může být jak bílé, tak červené)
- strouhaný parmazán (asi 2 vrchovaté lžíce)
- 1 lžíce másla
Na omáčku:
- 1 balení Nivy nebo Gorgonzoly
- trochu mléka nebo smetany
K podávání:
- čerstvá bazalka
POSTUP
Uvařenou řepu nastrouháme na jemném struhadle, nebo rozmixujeme na pyré.
Na oleji orestujeme nakrájený česnek a poté přidáme rýži (neoplachujeme!). Rýži restujeme, dokud nezesklovatí a poté podlijeme vínem. Víno necháme zcela vypařit, přidáme tymián a postupně zalíváme menším množstvím vody.
Vždy přidáme asi půl hrnku vody a mícháme, dokud se všechna nevstřebá, a poté přidáme další díl vody. Takto pokračujeme, dokud není rýže téměř měkká.
Do rizota poté přidáme řepu a necháme ještě chvíli povařit. Stále hlídáme hustotu přilíváním vody. Výsledkem by měla být hustší kaše.
Nakonec stáhneme rizoto z plamene a vmícháme lžíci másla a strouhaný parmazán, dochutíme solí a pepřem.
Na nivovou omáčku stačí rozehřát sýr v troše mléka nebo smetany a dobře promíchat do hladka.
Řepové rizoto podáváme zalité nivovou omáčkou a posypané čerstvou bazalkou. Dobrou chuť!
TIP: Místo nivové omáčky můžeme rizoto servírovat s nadrobeným sýrem Feta, s kterým chutná také skvěle.