Receptů na jablkové koláče není na podzim nikdy dost. Tahle jablečná buchta je o naší maminky a je skvělá. Na přípravu není nijak složitá a má vždy velký úspěch. S jablky určitě nešetřete, buchta tak bude hezky šťavnatá. Pokud máte doma kuchyňského robota, který nastrouhá jablka a vypracuje těsto, budete to mít skoro bez práce. Určitě stojí za vyzkoušení.
POTŘEBUJEME
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky (napůl používám celozrnnou)
- 200 g másla
- 3 lžíce medu
- 6 lžic mléka
- 1/2 prášku do perníku
- 1 vejce
Na náplň:
- 1,2 kg nastrouhaných jablek
- 2 pudinkové prášky
- 2 lžičky skořice
- případně cukr dle chuti (většinou není třeba vůbec, záleží na sladkosti jablek)
POSTUP
Ze všech ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které dáme na chvilku do lednice.
Mezitím si nastrouháme jablka na hrubším struhadle a smícháme je s oběma pudinkovými prášky, skořicí a případně cukrem.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme z něj dvě velké placky.
První placku dáme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe jablkovou směsí a přiklopíme druhou plackou. Placky jsou docela měkké, musíte s nimi zacházet opatrně, aby se nepotrhali. Pomocí válečku na těsto jdou ale dobře přenést.
Buchtu vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do zlatova (zhruba 30 minut). Buchtu necháme vychladnout a před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!