Slané recepty

Vege burgery z červených fazolí

Vegetariánské burgery – to byla tak trochu výzva. Ne že bychom nejedli maso, ale chtěli jsme vyzkoušet, jaké jsou ty bezmasé. Hned na úvod chci tedy říct, že vegetariáni nejsme, a burgery jsme si vylepšili plátkem slaniny. Ale i bez ní jsou vynikající. Za zkoušku rozhodně stojí a jsem si jistá, že jsme je nedělali naposledy. Ještě tedy nemáme vyzkoušené, jak jdou fazolové placičky opékat na grilu, ale na pánvi krásně drží tvar. Tak pokud je budete grilovat, můžete nám dát vědět. My jsme si tyhle burgery oblíbili na první ochutnání, doufáme, že budou chutnat i vám.

Potřebujeme:

Na bulky:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • ½ kostky droždí
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 2 špetky soli
  • vajíčko na potření
  • kmín/ mák/ semínka na posypání

Na fazolové placky:

  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 malá cibule
  • 40 g strouhanky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • koření (já dávám grilovací od Sonnentoru)
  • libovolné bylinky
  • olivový olej na opékání

Na dokončení:

  • plátkový sýr
  • ledový salát
  • rajče
  • okurka
  • rukola
  • dresing ( můžete použít hořčici, jogurtový dresing s česnekem nebo bylinkami, nebo cokoliv jiného dle vaší chuti)
  • případně slanina

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto na bulky.  Do většího hrnku rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a rozmícháme na kašičku, do které přidáme lžičku mouky a vlažné mléko, promícháme a dáme na teplé místo na 10 minut vzejít kvásek.

Do mísy dáme mouku se solí, přidáme vejce, kvásek a olej a vše důkladně prohněteme. Vznikne nám hladké řidší těsto, které dáme na teplé místo asi na hodinu vykynout.

Mezitím si připravíme fazolové placky. Fazole slijeme, propláchneme a necháme okapat. Potom je vidličkou nahrubo rozmačkáme a přidáme k nim na jemno nakrájenou cibuli, strouhanku, vajíčko, sůl, pepř, koření a bylinky a vše dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme čtyři placky, které přikryjeme potravinovou folií a dáme do lednice.

Z vykynutého těsta vytvoříme na pracovní ploše bochánky, mě jich z tohoto množství vyšlo pět, ale můžete udělat 4 větší. Bochánky necháme na plechu ještě 15 minut kynout. Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem, mákem nebo semínky.

Poté je dáme do vyhřáté trouby na 200 °C zhruba na 15 minut péct do zlatova. Pokud budete dělat bulky větší, nechte je tam klidně déle, aby se i uvnitř propekly. Bulky vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Když máme bulky připravené, můžeme se pustit do opékání. Bulky rozkrojíme a obě části na sucho opečeme.

Poté na pánvi s trochou olivového oleje opečeme fazolové placky z obou stran. Nakonec na placky dáme plátky sýra a necháme roztát.

Na spodní část bulky vrstvíme salát, nakrájenou okurku a rajče, dresing, fazolovou placku se sýrem a rukolu. Pokud nejste vegetariáni, můžete přidat i opečenou slaninu.  Přiklopíme vrchní částí bulky a celý burger propíchneme uprostřed špejlí.

Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s