Když se spojí piškot a krém z mascarpone, nemůže to rozhodně dopadnout špatně. Důkazem jsou i tyto dortíky, které byly původně pokusem s celkem nejistým výsledkem. Avšak rychlost, s jakou zmizely, nasvědčuje tomu, že to nakonec dobře dopadlo.
POTŘEBUJEME:
Na těsto:
- 5 vajec
- 2 lžíce cukru
- 5 lžíc polohrubé mouky
- 1/2 lžičky sušené vanilky
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 3 lžíce medu
- pomerančová šťáva z poloviny pomeranče
- 1 – 2 lžičky skořice
Na dozdobení:
- ½ pomeranče
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rumu
- badyán
- mletá skořice
POSTUP
Nejprve si připravíme klasické piškotové těsto. Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme cukr a vyšleháme v tuhý sníh. Do sněhu po jednom pomalu zašleháme žloutky a poté po lžících mouku. Nakonec přidáme vanilku. Těsto rozprostřeme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 – 15 minut dozlatova. Upečené těsto necháme vychladnout a sloupneme z něj pečící papír.
Než nám těsto vychladne, připravíme si krém. Všechny suroviny dáme do misky a ušleháme v hladký krém. Co se týká skořice, cukru a pomerančové šťávy, můžete si přidané množství jednoduše upravit podle chuti.
Na dozdobení si připravíme karamelizovaný pomeranč. Doporučujeme použít chemicky neošetřený, nebo alespoň oškrábat vrchní vrstvu slupky. Samozřejmě můžete pomeranč i úplně oloupat. Pomeranč nakrájíme na tenoučké plátky. Na pánvičku dáme rum a cukr a necháme rozpustit. Poté do rozpuštěného cukru rozprostřeme plátky pomeranče a necháme na plameni tak dlouho, než nám cukr krásně zhnědne a vytvoří karamelový povlak. Pomeranč obalíme z obou stran, vyndáme na pečicí papír a necháme vychladnout.
Z těsta vykrájíme pomocí vykrajovátka nebo hrnku stejně velká kolečka, která budeme slepovat krémem. Já jsem navrstvila čtyři na sebe, ale uvidíte podle velikosti. Vyšli mi tak tři krásné dortíky. Doprostřed dortíku dáme jedno kolečko pomeranče. Dortíky pomažeme krémem I kolem dokola a vršek dozdobíme dalšími pomerančovými plátky, hvězdičkou badyánu a posypeme skořicí.
Dortíky necháme v lednici ztuhnout a můžeme podávat. Dobrou chuť!
