Sádlové pracny jsou v naší rodině tradičním cukrovím, bez kterého se žádné Vánoce prostě neobejdou. Na první pohled to možná může vypadat trochu divně a někomu může vadit právě to, že jsou dělané ze sádla, ale můžu vás ujistit, že kdo to neví, tak to na chuti vůbec nepozná. Pracny jsou totiž naprosto dokonalé, krásně křehké a na jazyku se jen rozplývají. A jestli mi nevěříte, tak je jednoduše vyzkoušejte, určitě nebudete litovat.
Potřebujeme:
- 400 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 300 g sádla
- kakao
Postup
Z mouky, cukru, ořechů a sádla vypracujeme hladké těsto. Do jedné poloviny těsta zapracujeme kakao, aby se nám těsto pěkně obarvilo.
Do vymazaných formiček dáme vždy kousek bílého a kousek hnědého těsta, a upěchujeme. Formičky neplníme až po okraj, ale jen tak do tří čtvrtin, protože těsto se při pečení trochu zvedne. Pracny pečeme na 160 stupňů cca 15 – 20 minut.
Upečené pracny vyklepáváme z formiček ještě horké, jinak se nám budou trhat. Správné vyklepnutí je na pracnách snad to nejhorší. Třeba mě se ještě nikdy nestalo, aby byly všechny krásně celé, vždycky se nějaké potrhají. Takže to vždy dopadne tak, že ty nejkrásnější se schovají pro případnou návštěvu a ty ‚ošklivé‘ pak snědí domácí 😀