Doporučené · Slané recepty

Kuličky z červené čočky se smetanovým špenátem a bramborovými noky

Luštěniny jsou bohužel často opomíjenou surovinou, a přitom se z nich dají udělat tak dobré věci. Věřím, že tohle vegetariánské jídlo zachutná i milovníkům masa. Kuličky jdou udělat i z jiných luštěnin, například mungo fazolek, které ovšem musíte den předem namočit. Na omáčku můžete použít jak čerstvý špenát, tak i mražený, a noky můžete nahradit třeba těstovinami. Například se špagetami dostane jídlo zase úplně jiný rozměr. Dozdobit můžete pokrm třeba balkánským sýrem místo parmazánových hoblin, případně natrhanou parmskou šunkou, či opraženou slaninou pro masožravce. Toto jídlo má spoustu variací a záleží jenom na vaší chuti, jaké si ho uvaříte.

Potřebujeme:

Na kuličky:

  • ½ hrnku červené čočky
  • 1 lžíce pohankové mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvých bylinek (já jsem použila petrželku, pažitku a libeček)
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Na špenát:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • panák whisky (např. Grants)
  • 125 ml smetany ke šlehání (1/2 balení)
  • trochu mléka
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • čerstvá bazalka

Dále potřebujeme:

  • bramborové noky – na ty domácí najdete recept zde
  • parmazánové hobliny
  • vlašské ořechy

Postup

Nejdříve propláchneme čočku a uvaříme do měkka dle návodu na obalu. Čočku scedíme a přidáme k ní mouku, strouhanku, nasekané bylinky, osolíme, opepříme a zpracujeme v soudržné těsto.  Z těsta tvoříme kuličky, které pokapeme olivovým olejem a pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 30 minut. V polovině pečené kuličky otočíme, aby se opekly ze všech stran.

V rozpálené pánvi necháme rozpustit přepuštěné máslo a orestujeme na něm jarní cibulku a česnek. Směs zalijeme whisky a necháme tekutinu zcela odpařit. Poté přidáme do pánve pokrájený špenát, trochu osolíme a necháme povadnout.  Poté zalijeme smetanou a případně i trochou mléka, dle hustoty. Směs trochu povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Špenát nakonec dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou čerstvou bazalkou.

Bramborové noky uvaříme a můžeme servírovat. Na noky dáme smetanový špenát, upečené kuličky z červené čočky a dozdobíme hoblinkami z parmazánu a vlašskými ořechy. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s