Tenhle dortík je to pravé pro opravdové milovníky čokolády. Korpusem trochu připomíná klasický sachr, ale nugátový krém v kombinaci s ořechy mu dává úplně jiný rozměr.
Dort je poctivý a rozhodně nešetřete na kvalitních surovinách. Důležitý je hlavně výběr kvalitní čokolády, aby těsto mělo požadovanou konzistenci a chutnalo, jak má. Doporučuji sáhnout po čokoládě s nejméně 70 % kakaa. Místo vanilky je možné použít ½ tonka fazole, pokud jí máte k dispozici.
Další důležitou surovinou je lískooříšková pomazánka, která dodá krému oříškově nugátovou chuť. Nejznámější je samozřejmě Nutella, ale dají se najít i o trochu zdravější varianty. Například v Lidlu jsem sehnala bio nugátový krém, ve kterém je pouze třtinový cukr a žádný palmový olej.
Trochu jinou variantu lehce vykouzlíte, když na posyp kromě ořechů použijete rozdrcené oreo sušenky a trochu posekané hořké čokolády.
Ingredience v tomto receptu jsou na menší dortík (vidíte na fotce). Pokud chcete upéct například narozeninový dort, ingredience zdvojnásobte. Díky čokoládě je dort hodně sytý a každý si vystačí s malým kouskem, chutná ale opravdu lahodně a skvěle chutná s šálkem dobré kávy. Doporučuji podávat při pokojové teplotě.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 125 g másla
- 100 g vysokoprocentní hořké čokolády (70 % kakaa a více)
- 1 lžička instantní kávy
- ½ lžičky sušené vanilky
- 100 g třtinového cukru
- 75 ml vody (případně nějakého koňaku, Bayleis, Amaretta, či červeného vína)
- 125 g hladké mouky (část můžete nahradit mletými ořechy)
- 25 g kakaa
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 50 g tvarohu nebo zakysané smetany
- 2-3 vejce
Na krém:
- 100 g lískooříškové pomazánky, např. Nutelly
- 150 g čerstvého sýra, případně 75 g tvarohu + 75 g mascarpone
Na posyp:
- hrst vlašských ořechů
- hrst mandlí
Postup
Nejdříve rozpustíme ve vodní lázni čokoládu společně s máslem, kávou, cukrem a vodou (nebo alkoholem). Směs nevaříme, jen necháme na mírném plameni rozpustit, aby se všechny suroviny krásně spojily v hladkou směs, kterou necháme trochu vychladnout.
Mezitím si v míse smícháme mouku s kakaem, vanilkou a práškem do pečiva. Do těchto suchých ingrediencí metličkou vmícháme čokoládovou směs.
Poté zašleháme tvaroh a po jednom i vejce. Stačí dobře promíchat metličkou, nešleháme moc dlouho.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (případně vyložíme pečícím papírem) a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 35 – 40 minut (uděláme klasicky test špejlí, jestli je těsto propečené). Pokud budeme dělat vyšší dort z dvojité dávky těsta, musíme počítat s dobou pečení zhruba 60 – 70 minut.
Těsto necháme vychladnout.
Nutellu prošleháme s čerstvým sýrem a naneseme na dort. Případně můžeme dort rozříznout a promazat i uvnitř. Vršek dortu posypeme nasekanými vlašskými ořechy a mandlemi a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
