Každý podzim je to stejné. Velká úroda cuket a člověk už neví, co s nimi. Tak pro vás máme recept na výbornou hrnkovou buchtu z cukety, kterou zvládne úplně každý, je rychle hotová a výsledek vás zaručeně ohromí. Nadýchané vláčné těsto, které voní skořicí, sladká hruška a křupavé ořechy – to je ta pravá podzimní kombinace, do které jsme se zamilovali na první ochutnání. Navíc díky cuketě a hruškám obsahuje spoustu vlákniny. Na oslazení jsem použila pouze med a do těsta přidala mletá lněná semínka, která jsou také zdraví prospěšná (ty samozřejmě můžete vynechat a na chuti se nic nezmění). Tak hurá do kuchyně a doufám, že vám bude chutnat tak jako nám.
Potřebujeme:
- 3 vejce
- ½ hrnku medu (přidejte dle potřeby, případně můžete použít i třtinový cukr)
- ¾ hrnku oleje (dávám napůl slunečnicový s řepkovým)
- šťáva z 1 citronu
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
- 2 ½ hrnku mouky (dávám 1 hrnek hladké špaldové, 1 hrnek polohrubé a ½ hrnku celozrnné)
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 hruška
- 2 hrsti ořechů (vlašské nebo pekanové)
Postup
Nejdříve prošleháme vejce s medem, a poté zašleháme i olej a citronovou šťávu.
Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu a postupně zamícháme i mouku, lněná semínka, skořici, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli.
Větší polovinu těsta nalijeme do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého pekáčku (můj má rozměr 34 x 24) nebo na plech. Poté poklademe těsto na plátky nakrájenou hruškou a zalijeme zbylým těstem.
Navrch buchtu posypeme ořechy a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C do zlatova. Trvá to asi půl hodinky, pokud si nejste jistí, udělejte test špejlí, měla by z těsta vyjít suchá.
Koláč necháme trochu vychladnout a před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
TIP: Výborná je taky varianta s meruňkami a mandlemi 🙂
