Doporučené · Sladké recepty

Cuketová buchta s hruškou a ořechy

Každý podzim je to stejné. Velká úroda cuket a člověk už neví, co s nimi. Tak pro vás máme recept na výbornou hrnkovou buchtu z cukety, kterou zvládne úplně každý, je rychle hotová a výsledek vás zaručeně ohromí. Nadýchané vláčné těsto, které voní skořicí, sladká hruška a křupavé ořechy – to je ta pravá podzimní kombinace, do které jsme se zamilovali na první ochutnání. Navíc díky cuketě a hruškám obsahuje spoustu vlákniny. Na oslazení jsem použila pouze med a do těsta přidala mletá lněná semínka, která jsou také zdraví prospěšná (ty samozřejmě můžete vynechat a na chuti se nic nezmění). Tak hurá do kuchyně a doufám, že vám bude chutnat tak jako nám.

Potřebujeme:

  • 3 vejce
  • ½ hrnku medu (přidejte dle potřeby, případně můžete použít i třtinový cukr)
  • ¾ hrnku oleje (dávám napůl slunečnicový s řepkovým)
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
  • 2 ½ hrnku mouky (dávám 1 hrnek hladké špaldové, 1 hrnek polohrubé a ½ hrnku celozrnné)
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 hruška
  • 2 hrsti ořechů (vlašské nebo pekanové)

Postup

Nejdříve prošleháme vejce s medem, a poté zašleháme i olej a citronovou šťávu.

Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu a postupně zamícháme i mouku, lněná semínka, skořici, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli.

Větší polovinu těsta nalijeme do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého pekáčku (můj má rozměr 34 x 24) nebo na plech. Poté poklademe těsto na plátky nakrájenou hruškou a zalijeme zbylým těstem.

Navrch buchtu posypeme ořechy a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C do zlatova. Trvá to asi půl hodinky, pokud si nejste jistí, udělejte test špejlí, měla by z těsta vyjít suchá.

Koláč necháme trochu vychladnout a před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

TIP: Výborná je taky varianta s meruňkami a mandlemi 🙂

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s