Doporučené · Slané recepty

Flammkuchen

Spousta lidí neví, co si pod pojmem Flammkuchen vůbec představit a přiznám se, že jsem nedohledala český překlad tohoto pokrmu. Já ho znám hlavně z Rakouska, kde se dělá velmi často. Nejlépe bych ho přirovnala asi k tenké křupavé pizze se smetanovým základem. Flammkuchen pochází z Francie a nejznámějším druhem je typický alsaský se slaninou a cibulí, ale naplnit si ho můžete čímkoliv, na co máte chuť. Těst existuje celá řada, některá jsou kynutá, jiná bez kynutí. Já mám pro Vás recept na kynuté těsto, které je ale na rozdíl o klasické pizzy daleko rychleji hotové, protože nemusí kynout tak dlouho. Cílem totiž není nadýchanost, ale křupavost. Je to vlastně vcelku rychlá a snadná večeře, protože než těsto vykyne, stihnete si akorát připravit vše ostatní a potom už jen vyválíte a upečete. Tak ho určitě vyzkoušejte. Doufám, že Vám bude chutnat.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky (polovinu můžete nahradit moukou celozrnnou)
  • 250 ml vlažné vody
  • 7 g sušeného droždí (1 balíček)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli

Na náplň:

  • 250 g riccoty, zakysané smetany nebo creme fraiche
  • trochu mléka na zředění
  • sůl, pepř
  • sušené nebo čerstvé bylinky

Na pokladení:

  • červená cibule nebo pórek
  • zelenina dle chuti (cuketa, paprika, rajče, …)
  • slanina, šunka, uzený losos nebo třeba kousky trhaného masa
  • sýr (např. mozzarella, feta, gouda, …)

Postup

Nejdříve si připravíme těsto. Všechny ingredience smícháme a uhněteme hladké těsto. Tento krok nám může usnadnit kuchyňský robot. Misku s těstem přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme na teplém místě půl hodiny kynout.

Mezitím si můžeme nachystat všechny věci na náplň. Riccotu nebo zakysanou smetanu rozmícháme se solí, pepřem a bylinkami a naředíme dle potřeby mlékem na optimální hustotu, abychom ji mohli rozetřít na těsto.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a rozválíme na co nejtenčí plát, který dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vejdou se mi vždy dva pláty na jeden plech. Poté pláty potřeme připravenou směsí a poklademe vším, co máme rádi. Mně s tímto smetanovým základem nejvíce chutná červená cibule, cuketa, rajče, uzený losos a sýr feta.

Poté už Flammkuchen můžeme ihned dát do rozehřáté trouby na 250 °C a pečeme zhruba 10-15 minut do zlatova.

Hotový Flammkuchen ještě můžeme dozdobit například čerstvým koprem, který jde skvěle právě k lososovi, rukolou nebo baby špenátem a podáváme. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s